"Sok mindenre ne számítsatok" - hangfelvételen fenyegetik a gyöngyöspatai polgármestert

Vágólapra másolva!
Balázs József, Heves megye fideszes országgyűlési képviselője azt mondta Gyöngyöspata vasárnap megválasztott jobbikos polgármesterének még a választások előtt, hogy ha kritikát fogalmaz meg vele szemben, és nem működik vele együtt, akkor Gyöngyöspata nem kap pályázati pénzeket - állítja Juhász és a Jobbik egy hangfelvételre hivatkozva. A felvételen állítólag a fideszes és a jobbikos politikus beszél, bár Balázs hétfőn tagadta, hogy ilyesmiről tárgyalt volna Juhásszal.
Vágólapra másolva!

"Forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit én nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Figyelj, te ezzel az írással, ezekkel a dolgokkal ezeket a csapokat elzártad magad elől, ezt vedd tudomásul" - hallható egy videomegosztón megjelent felvételen, amelyen állítólag Balázs József fideszes országgyűlési képviselő beszél Gyöngyöspata vasárnap megválasztott jobbikos polgármesterével, Juhász Oszkárral. A Jobbikot támogató Barikad.hu-n megjelent beszélgetés Juhász szerint még a választások előtt történt, a rögzített változatát kedden hozta nyilvánosságra a Jobbik.

A felvétel tanúsága szerint a fideszes Balázs József egy kampánykiadványban megjelent cikk miatt sértve érezte magát, és ezt panaszolta fel Juhásznak. "Ha ilyen stílusban gondolkodtok, meg ezzel a mentalitással, akkor sok mindenre ne számítsatok" - mondta a felvételen hallható férfi - a Jobbik szerint Balázs -, majd hozzátette, hogy a megyében sokféle értékrendű polgármester van, vannak, akik közelebb állnak a Fideszhez, és vannak, akik távolabb, de "egyet senki sem engedhet meg magának, ha együtt akar velem működni, hogy mondjuk leírt anyagban gyakorlatilag az embernek a személyét vagy munkáját kritizálja".

Juhász a beszélgetésben utalt arra is nevek említése nélkül, hogy több környékbeli független polgármester is panaszkodott, hogy ha nem működik együtt Balázzsal, akkor nem kapnak fejlesztési pénzt. "Így van, a sikernek a záloga az együttműködés" - válaszolta erre a felvételen hallható férfi. Juhász megjegyezte, hogy Tiszavasváriban, ahol szintén jobbikos a polgármester, hat pályázatból hatot megnyertek, és megkérdezte beszélgetőpartnerétől, hogy "ez itt nem működhet?". A felvételen hallható férfi erre kétszer is "kategorikus" nemmel válaszolt.

Juhász már hétfőn egy sajtótájékoztatón azt állította, Balázs a választások előtt megfenyegette, hogy Gyöngyöspata nem fog pályázati pénzeket nyerni a Jobbik vezetése alatt. Balázs Józsefet az [origo]-nak egyelőre nem sikerült telefonon elérnie. A képviselő hétfőn, még a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése előtt az MTI-nek visszautasította Juhász állításait, bár azt elismerte, hogy beszéltek telefonon.

Balázs hétfőn azt mondta, Juhász a Jobbik polgármesterjelöltjeként felhívta őt, és arra kérte, hogy vegyen részt a választási kampánygyűlésén. Erre ő nemmel válaszolt, emlékeztetve a jobbikos indulót, hogy a Fidesznek nincs polgármesterjelöltje a településen. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az időközi választás után országgyűlési képviselőként azzal kíván együtt dolgozni, akinek bizalmat szavaznak a gyöngyöspataiak. Fenyegetés nem történt - jelentette ki, de hozzátette, hangot adott annak a véleményének, hogy nem tartja szerencsésnek azokat a kijelentéseket, amelyek a Jobbik-jelölt kiadványaiban "negatív színben tüntették fel őt, rágalmazóak voltak".

A Jobbik kedden lemondásra szólította fel Balázs Józsefet. Az LMP közleményt adott ki arról, hogy véleményük szerint Balázs méltatlanná vált a képviselői mandátumára, ha nem tudja hitelt érdemlően cáfolni a telefonbeszélgetés során elhangzott állításait. A Fidesz későbbre ígért az ügyben tájékoztatást az [origo]-nak.

"Nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek" - így kommentálta a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi közleményében a telefonbeszélgetés ügyét. "A Fidesznél azt valljuk, hogy nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek. A jövőben Juhász Oszkár is bizonyíthat. A Jobbik frissen megválasztott gyöngyöspatai polgármesterjelöltjének (...) most megadatott a lehetőség, hogy bebizonyítsa, a cigányozáson és zsidózáson kívül más válaszok is adhatók az ország, esetében egy helyi közösség problémáira" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Gulyás Gergely.

A Fidesz azt szeretné, hogy az új gyöngyöspatai polgármester a település problémáit valóban kezelni tudja, "függetlenítve magát pártja szélsőséges ötleteitől" - közölte Gulyás Gergely. Ha Juhász Oszkár "a Jobbik cigányozásra és zsidózásra korlátozódó politikáján túl is tenni akar Gyöngyöspatáért", abban a térség fideszes országgyűlési képviselője feltétlenül a segítségére lesz - zárta közleményét a Fidesz frakcióvezető-helyettese.