Nem tudta tartani a jobbikos iramot a Fidesz Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
Taktikai hibát követett el a Fidesz Gyöngyöspatán, ezért tudott a Jobbik jelöltje nyerni a településen, ahol hónapok óta feszült a helyzet az etnikai ellentétek miatt - állították az [origo]-nak a helyi politikai életet ismerő források. Egyikük azt mondta, a kormány túl sokat várt a gyöngyöspatai konfliktus kirobbanásakor és emiatt sokat veszített presztízséből a Fidesz. Befolyásos kormánypárti politikusok szerint rosszabbul is elsülhetett volna a dolog.
Vágólapra másolva!

"A Fidesz gyengén muzsikált ebben a gyöngyöspatai sztoriban" - mondta az [origo]-nak a Jobbik márciusi tüntetése és a vasárnapi polgármester-választás közötti időszakról a párt egyik környékbeli településén élő tagja. A Jobbik tüntetése, majd a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözése után áprilisban mondott le a polgármesteri címről Tábi László, az azóta tartó átmeneti állapotnak vetett véget a vasárnapi választás.

A választást végül az egyedüli pártjelöltként induló, jobbikos Juhász Oszkár nyerte meg 33,8 százalékos szavazati aránnyal, a függetlenként induló Matalik Ferencné második lett 26 százalékkal, a harmadik pedig a szavazatok 21,4 százalékát megszerző Bernáth Magdolna lett. Bár a választáson a Fidesz hivatalosan nem támogatott senkit, az [origo]-nak több, a helyi politikai viszonyokat ismerő forrás is azt mondta, a Fidesz a települést vasárnapig ideiglenesen vezető Matalik Ferencné mellett állt.

Kivárásra játszottak

A források szerint több oka is van annak, hogy a Fidesz hivatalosan nem állított jelöltet. A környékbeli településen élő fideszes tag szerint "felső utasításra" nem reagáltak helyi szinten az elmúlt hónapok konfliktusaira, mert az elképzelés az volt, hogy "nyugodt erőként szemlélve a Jobbik és az LMP csörtéjét, nevető harmadikként jöjjenek ki belőle". "Amit a Jobbik felvázolt Gyöngyöspatán, az egy létező dolog. A Fidesznek ezért eléggé leromlott a renoméja" - mondta a forrás. Egy másik, szintén a környéken élő fideszes politikus szerint a Fidesz a "kisebbik rosszat választott", amikor nem indított hivatalos jelöltet.

Az egyik forrás szerinta helyi Fidesz-szavazók a körzet parlamenti képviselőjétől, a Juhász Oszkárt állítólag megfenyegető Balázs Józseftől is többet vártak. "Meg kell nézni, hányszor szólalt fel a parlamentben" - utalt a forrás arra, hogy Balázs a ciklusban összesen háromszor szólalt fel, először 2011 májusában, de akkor sem a gyöngyöspatai konfliktus miatt, hanem a közbeszerzésekről és az Állami Számvevőszékről szóló vitában."Nem jött ki jól az sem, hogy Pintér Sándor meg az amerikai nagykövet lementek dzsemborizni, ez óriási ellenszenvet váltott ki" - mondta, utalva arra, hogy Pintér májusban Eleni Tsakopoulos-Kounalakis amerikai nagykövet társaságában találkozott helyiekkel.

Március elején a Jobbik felvonulást tartott a 2600 fős Gyöngyöspatán, arra hivatkozva, hogy a településen megszaporodtak a bűncselekmények. A településen a Jobbikhoz több szálon is kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) tagjai is járőrözni kezdtek. Pintér először másfél hónappal a Jobbik tüntetése után látogatott el Gyöngyöspatára, ekkor azt mondta, hogy "itt közrend és közbiztonság van". Ezt követően április végén jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy törvényt hoznak az "egyenruhás bűnözés" ellen.

A településsel kapcsolatban legutóbb az kavart vihart, hogy Juhász Oszkár nyilvánosságra hozott egy telefonbeszélgetést, amelyen szerinte Balázs József azt mondta neki, hogy ha kritikát fogalmaz meg vele szemben, és nem működik vele együtt, akkor Gyöngyöspata nem kap pályázati pénzeket. A Fidesz részéről Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes annyit reagált a felvétel nyilvánosságra kerülésére, hogy "nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek". Lázár János fideszes frakcióvezető ugyanakkor csütörtökön kijelentette, helyre kell tenni Balázs szavait.

"Féltek" jelöltet állítani

Az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő, a gyöngyöspatai politikai viszonyokat jól ismerő forrás azt mondta, a Fidesz nem csak amiatt nem akart hivatalosan jelöltet állítani, mert ki akart maradni a gyöngyöspatai konfliktusból. Azt mondta, a 2010-es önkormányzati választáson második helyen végzett Lévai Józsefről, hogy bár függetlenként indult, egyértelműen a Fidesz-jelöltje volt. "Semjén Zsolt a nagy barátja, és Balázs Józseffel is jóban van" - állította.

"A választáson kiderült azonban, hogy nem kell a falunak ez, és inkább az erélytelen Tábi Lászlót választották meg" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte ez a kudarc is hozzájárult ahhoz, hogy "most féltek" fideszes jelöltet állítani. A hatfős képviselőtestületbe bejutott Lévai, és a forrás szerint "Lévai három emberét" is beválasztották, azaz szerinte összesen négyen szimpatizálnak a Fidesszel a testületből, köztük a települést a választásig ideiglenesen vezető Matalik Ferencné. Azt mondta, ez azt is jelenti, hogy a testületből egyik képviselő sem szimpatizál Juhásszal.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fekvőtámaszok Gyöngyöspatán

Bár szerinte a mostani választáson nem volt annyira egyértelmű a Fidesz támogatása, mint a 2010-es önkormányzati választás idején, így is érezhető volt, hogy a függetlenként induló Matalikné mellett áll a Fidesz. Azt mondta, választás előtt annyira biztosra vették Matalikné győzelmét, hogy senkivel sem ült le a nyolc jelölt közül, hogy együttműködjenek Juhász Oszkár megválasztása ellen. A forrás szerint az is ezt mutatja, hogy egy olyan képviselő is indult Matalikné ellen, aki szerinte Fidesz-szimpatizáns.

A forrás szerint egy másik esélyesnek tartott jelölt, Bernáth Magdolna szeretett volna együttműködni valamilyen formában Mataliknéval, de ő erre nem volt nyitott. Emailben, a gyöngyöspatai önkormányzatnál személyesen és telefonon is megpróbáltuk elérni Mataliknét, hogy a választásról kérdezzük, de nem sikerült elérnünk. "Bernáth a Fidesz és a Jobbik között van, de közelebb áll a testület fideszes tagjaihoz" - mondta egy másik forrás. Matalikné és Bernáth összesen 174 szavazattal szerzett többet Juhásznál. "A Fidesz eltaktikázta magát. Ez egyértelműen az ő vereségük" - összegezte a helyi viszonyokat jól ismerő forrás.

Kormánypártiak szerint lehetett volna rosszabb is

"Kellemetlenebb lett volna a Fidesz számára, ha jelöltet állít, és nem nyer, mint az, hogy nem indított senkit a vasárnapi választáson" - mondta az [origo]-nak egy névtelenséget kérő kormánypárti politikus. Egy másik kormánypárti képviselő ehhez annyit tett hozzá: a településen annyira jelentős a feszültség, hogy várható volt a Jobbik győzelme, de ezzel a helyi politikában jártas források nem értettek egyet, közülük többen is meglepőnek nevezték, hogy Juhász győzött.

Az [origo]-nak több kormánypárti képviselő is arról beszélt, a Fidesz frakcióülésein nem foglalkoztak azzal, hogy polgármester-jelöltet indítson-e Gyöngyöspatán, de az egyik befolyásos politikus hozzátette: csodálkozna azonban, ha a kérdést nem elemezte volna ki a Fidesz elnöksége, szerinte az ilyen jellegű kérdésekre mindig odafigyelnek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nem eladó ház Gyöngyöspatán

Az [origo]-nak több kormánypárti képviselő is azt mondta: nyilvánvaló volt, hogy a településen a cigányok nem szavaznak nem cigány jelöltre, illetve fordítva. Az egyik fideszes politikus szerint ezt bizonyítja az is, hogy a helyi cigány önkormányzat vezetője hiába lépett vissza a települést irányító alpolgármester javára, mégsem tudott nyerni. A fideszes politikus szerint ennek az volt az oka, hogy több, nem cigány szavazó a cigány kisebbségi jelölt, ifj. Farkas János visszalépése miatt nem akart az alpolgármesterre szavazni. Farkas a választást megelőző este lépett vissza a jelöltségtől, hogy egy olyan jelölt támogatására kérjék a helyi romákat, aki "biztosan megnyeri a voksolást".

Matalik Ferencnéről az [origo]-nak nyilatkozó fideszes politikusok is kormánypárti szimpatizánsként beszéltek. Egyikük hozzátette: ha a Fidesz mégis saját jelöltet állított volna, elképzelhető, hogy esélyes lett volna. Egy helyi forrás szerint azonban még kevesebben szavaztak volna Mataliknéra, ha hivatalosan is a Fidesz jelöltje lett volna, mert az elmúlt hónapok eseményei rontottak a megítélésén Gyöngyöpatán. Egy másik, nem Gyöngyöspatán, de a térségben dolgozó fideszes párttag azt mondta, a Fidesz a helyi választások előtt az alapján dönt arról, hogy hivatalosan támogat-e jelöltet, hogy a támogatás hozna vagy inkább vinne szavazatokat.