Legfelsőbb Bíróság: Törvényt sértve viselt vörös csillagot egy munkáspárti vezető

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság egy korábbi ítéletet helybenhagyva szabott ki bírságot a Magyarországi Munkáspárt 2006 vezetőjére, Vajnai Attilára, amiért az többször nyilvános helyen vörös csillagot viselt. Annak ellenére született ez a döntés, hogy Vajnai Strasbourgban már egyszer nyert: az emberi jogi bíróság szerint nem tilos a vörös csillagot hordani.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön helybenhagyta a Fővárosi Bíróság három évvel korábbi jogerős ítéletét, amelyben tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért elmarasztalta Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét és Horváth Sándort. Vajnai Attilát a bíróság százhúszezer forintos pénzbüntetésre ítélte, Horváth Sándort pedig próbára bocsátotta. A pártelnök ügyvédje a tárgyalás után bejelentette, hogy ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak az ügyben.

2008-ban egyszer már sikerrel járt Strasbourgban Vajnai: az emberi jogi bíróság akkor kimondta, hogy a vörös csillag viselése politikai véleménynyilvánításnak tekinthető. Előzőleg - még 2005-ben - önkényuralmi jelkép használata miatt a Fővárosi Bíróság 2005. november 16-án jogerősen elmarasztalta őt ugyanúgy a vörös csillag viseléséért. Emiatt több mint féltucatnyi eljárás indult már ellene - hol bírósági eljárások során, hol pártrendezvényeken viselte a kommunista jelképet (erről részleteket itt talál).