Kitartanak Lázárék az ombudsman által kifogásolt feketelista mellett

Vágólapra másolva!
Azonnal törölni kell azt a listát, amelyen a hódmezővásárhelyi önkormányzat szerint a segélyekkel visszaélő, a közmunkát elutasító városlakók szerepelnek - így döntött a Fővárosi Bíróság. Az ügyet a szégyenlista kitalálója, Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője vitte bíróságra, miután az adatvédelmi biztos jogszerűtlennek nyilvánította a listát. Az önkormányzat tudomásul vette az ítéletet, és eltávolította honlapjáról a tavalyi listát, viszont a visszaélők névsorát továbbra is nyilvánosságra hozza, mert szerinte a módszer bevált, kevesebb lett a visszaélő.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság kimondta, hogy meg kell szüntetni a hódmezővásárhelyi szégyenlistát, azaz azonnal törölni kell a törvényes jogalap nélkül tavaly nyáron nyilvánosságra hozott személyes adatokat az önkormányzat internetes portáljáról. A bírósági döntésről Jóri András adatvédelmi biztos adott ki közleményt, aki korábban ugyanezt kérte határozatában Hódmezővásárhelytől.

A hódmezőváráshelyi önkormányzat tavaly júliusban hozott nyilvánosságra egy listát, amelyen azon lakosok nevét tette közzé, akik szerinte visszaéltek a helyi szociális juttatásokkal, miközben rászorulónak vallották magukat - például nem voltak hajlandók elvállalni a felkínált közmunkát, vagy nem vették át a nekik megítélt ingyen ebédet. A hódmezővásárhelyi polgármester, Lázár János - a Fidesz országgyűlési képviselője, és frakcióvezetője - ötlete volt, hogy a segélyekkel visszaélők nevét hozzák nyilvánosságra. A lista több mint háromszáz nevet tartalmazott. A listát sok, azon szereplő hódmezőváráshelyi megalázónak találta, bár az önkormányzat állította, nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni őket. (Tavalyi helyszíni riportunkat itt olvashatja el.)

Jóri András még 2010 augusztusában foglalt állást a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal által nyilvánosságra hozott személyes adatok ügyében. A listán a polgárok nevét, születési idejét, pontos lakcímét tették közzé.

A biztos szerint törvényi felhatalmazás nélkül, az érintettek beleegyezésének hiányában az adatkezelés jogszerűtlen volt, a kifogásolt személyes adatokat nem hozhatták volna nyilvánosságra. Állásfoglalásában felszólította a polgármesteri hivatalt az adatok törlésére. A hivatal a biztos állásfoglalásának 30 napon belül nem tett eleget, ezért Jóri András határozatban szólított fel a személyes adatok törlésére.

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere bíróságon támadta meg az adatvédelmi biztos határozatát, kérve annak felülvizsgálatát. A Fővárosi Bíróság a mai napon Jóri András adatvédelmi biztos határozatát jogerősen jóváhagyta, a polgármesteri hivatalt a személyes adatok törlésére kötelezte. A Fővárosi Bíróság megerősítette, hogy az érintettek önkéntes, tájékozott és kifejezett hozzájárulása nélkül személyes adat nem kezelhető.

A bírósági döntésre reagálva az önkormányzat közölte, tiszteletben tartják az ítéletet, és a tavaly nyári listát eltávolították honlapjukról. "Az önkormányzat 2010 szeptemberében hozott közgyűlési rendeletének értelmében azonban a város honlapján elérhető a visszaélők névsora" - áll a közleményben, amely kiemeli, hogy a jelenlegi, rendszeresen frissülő listán mindössze 16 név szerepel.

"Szeretnénk köszönetet mondani Jóri András adatvédelmi biztosnak, amiért felhívta a figyelmet a felelősségi lista elkészítése kapcsán a jogszabálysértés lehetőségére, azt azonban ő sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a nyilvánosság erejével sikerült több, mint 280 visszaélőt kiszűrni és ugyanennyi ténylegesen rászoruló polgárt bevonni a város támogatási rendszerébe" - áll a közleményben, amely szerint "az élet bebizonyította, hogy a felelősségi lista nem a rászorulók ellen, hanem értük jött létre".