A kutya hányásától a teásflakonig - Mennyire kemény házelnök Kövér László?

Kövér László a Parlament elnöke, házelnök
Vágólapra másolva!
Leteremtette az ülésteremben falatozó szocialistákat, a rendszerváltás óta először megvonta több ellenzéki képviselő fizetését, mert úgy látta, nem végezték el a munkájukat, és helyre tette a bibliai idézettel villogó jobbikos pártelnököt is. Kövér László kevesebb mint egy éve elnöke a parlamentnek, de hamar feltűnést keltett szigorúságával és határozottságával. Az [origo]-nak nyilatkozó képviselők szerint volt olyan házelnök, aki nála is keményebben bánt a képviselőkkel, pedig nincs könnyű dolga: az utóbbi években "B-közepes" lett a stílus az országgyűlésben.
Vágólapra másolva!

"Tisztelt szocialista képviselőtársaim, az egy dolog, hogy önök folyamatosan bekiabálnak, amikor valaki más beszél éppen, nem az önök frakciójából, de az, hogy esznek is az ülésteremben, meg isznak is, összetévesztik a büfét az ülésteremmel, az mégiscsak túlmegy minden határon!" - figyelmezette az MSZP parlamenti ülésteremben falatozó képviselőit május 23-án Kövér László házelnök.

A házelnök megjegyzése - a parlamenti jegyzőkönyv szerint - zajt váltott ki az MSZP, illetve tapsot a kormánypártok soraiban. Kövér úgy folytatta: "Szűcs Erikáról van szó, igen, ne nézzen így rám, pontosan önről van szó", majd a kormánypártiak nevetésétől kísérve egy másik MSZP-s képviselőhöz fordult: "Legyen szíves a teásflakonját levenni az asztalról, mert ez nem a büfé - legközelebb a sörösüveget hozza be!"

Osztályfőnök a nagymama ellen

Nem ez volt az első szigorú intése a hétfői parlamenti ülések elejét személyesen vezető Kövérnek. Különösen az MSZP-frakciót figyelmezteti gyakran, azon belül is Szűcs Erikának jut a legtöbb házelnöki figyelem. "Örülök neki, hogy Szűcs Erika volt miniszter asszony is a teremben van, régóta hallom a hangját" - mondta például Kövér egy februári ülésen, amikor a szocialista képviselő állítólag bekiabált.

"Nem kedvel, de ez kölcsönös" - mondta az [origo]-nak Szűcs, aki szerint Kövérnek egyszer sem volt igaza, amikor kifejezetten őt figyelmeztette, mert nem evett a teremben, illetve nem kiabál többször, mint más képviselők. "Persze be szoktam én is kiabálni, amikor nagyon hazudnak" - mondta a képviselő, aki azt állította, nem érti, hogy az "osztályfőnöki stílust" felvevő házelnök miért éppen őt, a "kétunokás nagymamát" szúrta ki magának. "Ha valami baja van, szóljon, bemegyek és megbeszéljük" - mondta Szűcs.

B-közepes bunkóság

"Kövér Gyuri bácsihoz képest ultraliberális" - mondta Szabad Györgyről, a rendszerváltás utáni első ciklus házelnökéről az LMP-s Mile Lajos, aki 1990 és 1994 közt az MDF képviselője volt. Szabad György a képviselő emlékei szerint nagyon felkészült, professzorosan precíz ember, aminek óriási előnyei voltak". Az első ciklus házelnöke Mile szerint "szerette a rendet", és időnként indulatosan reagált, időnként még kiabált is a képviselőkkel.

A bekiabálások már akkor is gondot okoztak az ülést vezető elnöknek, és Mile azt mondta, Torgyán József egykori kisgazda vezér felszólalásainál ő is "Orvost!" kiáltott időnként. A képviselő szerint ugyanakkor az első ciklusban még nem volt olyan "B-közepes" a stílus, mint ma. A mai bekiabálások a képviselő szerint túlmennek a bunkóság határán, amit - mint mondta - különösen megszenved "a Jobbik és a Fidesz kisgazda tagozata közzé beszorult" LMP-frakció. Márciusban egy fideszes képviselő például azt mondta egy LMP-s képviselőnőnek: "Mit pofázol bele, kisanyám?!".

"A bekiabálás parlamenti műfaj" - mondta az [origo]-nak szinte minden megkérdezett képviselő, még az általunk megkérdezett fideszesek is, akik nem akartak Kövér ülésvezetési stílusáról véleményt mondani. Ezt az 1867 óta folyamatosan vezetett parlamenti naplók is rögzítették, a jegyzőkönyvvezetők szó szerint leírtak minden hangosabb, jól kivehető bekiabálást. A zaj kordában tartása - hogy ne tegye lehetetlenné a munkát - ugyanakkor a mindenkori házelnök feladata.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tóbiás József, az MSZP-frakcióigazgatója szerint nem baj, ha egy házelnök szigorú, de egyenlő mércével kell mérnie. Tóbiás szerint a 2002 és 2009 közt hivatalban lévő házelnök, Szili Katalin időnként leteremtette az MSZP-frakciót is, míg szerinte Kövér főként a szocialistákkal foglalkozik.

Előfordult azonban, hogy Kövér kemény szavakkal figyelmeztette saját párttársait is. Március végén Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában beszélt az alaptörvény-tervezethez benyújtott módosító javaslatokról, majd erre reagált Schiffer András LMP-s frakcióvezető. Schiffer arról beszélt, hogy az új alaptörvény jogokat vesz el a választóktól, ami a Fidesz padsoraiban hatalmas felzúdulást váltott ki. Lázár János frakcióvezető felállt, és hátrafordulva csendre intette képviselőtársait, Kövér pedig meg is szakította Schiffer felszólalását, és rendre utasította saját pártjának képviselőit. Megjegyezte, hogy a "miniszterelnöküknek" lesz lehetősége reagálni az LMP-frakcióvezető szavaira.

Ez után volt még egy súrlódás Kövér és a kormánypárti frakciók között, a házelnök ugyanis Schiffer felszólalása után közölte, hogy mivel más frakcióvezető nem jelentkezett szólásra, így egyből megadja a válaszadási lehetőséget a miniszterelnöknek. "Nem jelentkezik a monitoromon semmilyen név" - mondta Kövér, de végül engedett a felszólaláshoz ragaszkodó frakcióvezetőknek, és szót adott a KDNP frakcióját vezető Harrach Péternek és Lázár Jánosnak is. Lázár a felszólalása elején azt mondta, megfogadják Kövér figyelmeztetését, de hozzátette, hogy amikor hazugságokat hallanak, akkor nehéz csendben maradni.

Tóbiás József szerint a házelnöki posztot 1998 és 2002 közt betöltő fideszes Áder János teret adott a bekiabálásoknak. A képviselő kifogásolja, hogy akkor is arra hivatkoztak, hogy ez parlamenti műfaj, most viszont számon kérik, ha a szocialisták bekiabálnak.

Másként emlékszik azonban Balczó Zoltán, a parlament jobbikos alelnöke (1998 és 2002 közt a MIÉP képviselője) szerint Áder is fenntartotta a rendet a teremben, a házbizottságban pedig kifejezetten jó hangulatú volt az együttműködés. Balczó Zoltán az [origo]-nak hétfőn azt mondta, hogy a házelnök példáját követve legközelebb ő is rá fog szólni arra a két "köztiszteletben álló" kormánypárti képviselőre (konkrétan nem akarta megnevezni őket), akiknek üléstermi falatozását legutóbb szó nélkül hagyta.

Vonát a hányás miatt figyelmeztette

Az MSZP mellett jutott Kövér szigorából a Jobbiknak is. Amikor például Vona Gábor pártelnök a szerinte az SZDSZ útjára tévedő LMP-ről azt mondta: "Mondhatnám úgy is, hogy visszatért a kutya a hányásához", Kövér félbeszakította: "Képviselő úr, arra kérném, hogy próbáljon meg a stílusában..." Vona azzal védekezett, hogy ő a Szentírásból idézett, mire Kövér úgy reagált: "Örvendek, képviselő úr, hogy ilyen művelt, de azt kérném, hogy stílusában próbáljon meg igazodni a ház méltóságához!"

Máskor viszont Kövér kikapcsolta a szocialista Harangozó Tamás mikrofonját, aki felszólalásában felrótta az elnöknek, hogy nem intézkedett, amikor Vona gárdista mellényben jelent meg a házban. "Képviselő úr, felhívom a figyelmét, hogy egyrészt nem hallja senki sem önön kívül azt, amit mond. Másodsorban pedig felhívom a figyelmét arra, hogy a házszabály elég világosan rendelkezik arról, hogy nincsen joga egyetlen képviselőnek sem a ház ülésvezetését bírálni" - mondta Kövér a felháborodott képviselőnek.

Eddigi talán legszigorúbb döntése, hogy először a rendszerváltás óta fizetésmegvonással büntette az alkotmányozási vitát bojkottáló MSZP-s és LMP-s képviselőket. Bár Kövér szerint a döntése nem szorul magyarázatra, az ellenzék kifogásolta, hogy a kormánypárti képviselőket nem büntette, pedig ők sem ülték végig a vitát.