Gyurcsányról és a párt irányáról tárgyalnak az MSZP-kongresszuson

Vágólapra másolva!
Az MSZP jövőjéről vitázik szombaton a párt kongresszusa, amely személyi és szervezeti döntéseket nem fog hozni, de az [origo]-nak nyilatkozó küldöttek szerint akár az is eldőlhet, hogy Gyurcsány Ferencnek van-e maradása a pártban. Több vidéki vezető mindenesetre azt szeretné, ha valahogy sikerülne felszámolni a belső ellentéteket.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnökének kezdeményezésére rendkívül munkamegbeszélést tart szombaton délelőtt tíz órától a szocialista párt legnagyobb döntéshozó fóruma, a kongresszus. A több száz küldött este hat óráig egyetlen napirendi pontról, az MSZP jövőjéről fog tárgyalni. "Nem lesz se személyi, se szervezeti döntés, ez egy identitáskereső kongresszus, amelynek azt kell eldöntenie, hogy kik vagyunk mi és kiket képviselünk" - mondta az [origo]-nak Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja.

A kongresszuson az elnökség egy politikai nyilatkozat elfogadására tesz javaslatot, ennek munkaváltozatát már megkapták a küldöttek. A párt egyik elnökségi tagja szerint a megvitatandó kérdések között szerepel az, hogy erőteljesen baloldali vagy a közép felé nyitott párt legyen az MSZP, vagy hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően alulról szerveződő közösség legyen, esetleg inkább egy felülről irányított, vezérelvű pártot akarnak a tagok. Az eldöntendő kérdések többsége az elmúlt hónapkban már megfogalmazódott azokban a vitákban, amelyeket a párt útját más irányba képzelő elnökség és a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök által létrehozott Demokratikus Koalíció Platform folytatott az MSZP jövőjéről, így a szombati szavazás a két tábor melletti szimpátiaszavazás is lehet.

A kongresszusra Gyurcsány Ferenc, illetve az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform elnöksége is megfogalmazta a maga ajánlásait: húsz pontban foglalták össze azt, amit szerintük a kongresszusnak - állásfoglalás, politikai nyilatkozat, illetve határozat kiadásakor - figyelembe kell vennie. Kezdeményezik, hogy a kongresszus buzdítson a Gyurcsány által kezdeményezett pártszavazásra való részvételre, mondja ki, hogy büszke a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány intézkedéseire. Ezen kívül azt szeretnék, hogy a kongresszus utasítsa el a kormány adó- és szociálpolitikáját, az önkormányzatiság csorbítását, az "egyetembezárási programot", az érdekegyeztetés mai rendszerének egyoldalú felrúgását és a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotást. Gyurcsány Ferenc ajánlásait az MSZP kongresszusának itt olvashatja eredetiben.

Az Orbán-kormány intézkedéseire és az ország problémáira adott szocialista válaszok megfogalmazása az elnökség szerint is fontos feladatuk lesz szombaton, reményeik szerint az elfogadandó határozat az MSZP útja mellett "húsz-harminc" pontban felsorolja majd ezeket is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök érkezik. Nézze meg galériánkat!

Az MSZP nyilvánosság előtt zajló belső konfliktusai miatt a kongresszuson előtérbe kerülhet a Gyurcsány Ferenc személye körüli vita is, bár egy elnökségi tag szerint a személyeskedésnek akarta elejét venni Mesterházy Attila, amikor pénteken nyilvánosan semmisítette meg azt a levelet, amelyben Gyurcsány Ferenc leírta neki, hogy kiket gyanúsít az őszödi beszéd kiszivárogtatásával (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). "Szőrmentén biztos érinteni fogjuk a problémát, de nem számítok arra, hogy nagyon egymásnak mennének" - mondta az egyik elnökségi tag. "Aki személyeskedő vitára számít, annak lövése sincs az MSZP-ről. Mindig ezt várják a kongresszusok előtt, amelyek ehelyett mindig hosszas ideológiai vitákba torkollanak" - mondta Szanyi Tibor.

10 százalékot adnak Gyurcsány távozására

"Mi azt szeretnénk, ha egység lenne végre, ha a kongresszus megszüntetné a megosztó törekvéseket, és végre az országgal, az emberek gondjaival foglalkozna a párt" - mondta az [origo]-nak az MSZP egyik megyei szervezetének alelnöke, de ugyanezt fogalmazta meg minden vidéki küldött, akivel beszéltünk. A névtelenséget kérő alelnök azt mondta, hogy a megyei szervezeteken belül ha vannak is nézetkülönbségek, azok korántsem olyan kiélezettek, mint amit a párt "első sorától" látnak, és vidéken inkább a gyakorlati problémákra adott különböző válaszok tagolják a pártot. "A tagok kikérik maguknak, ha megpróbálják őket valamelyik irányzathoz sorolni, tegnap is azt kérték a kongresszusra induló küldöttektől, hogy felejtsük már el azt, hogy gyurcsányisták meg mesterházysták" - mondta egy másik megyei szervezet szintén névtelenséget kérő elnökségi tagja.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc a kongresszus előtt. Nézze meg galériánkat!

A belső ellentéteknek a kongresszus a problémák kibeszélésével egy határozott hangú politikai állásfoglalás elfogadásával vethetne véget - mondták az [origo]-nak a megkérdezett vidéki küldöttek. Egyikük azt mondta, az elnökség által körbeküldött munkaanyag nagyon biztató, és bár várhatóan lesz vita a kongresszuson, azt várják, hogy minden különösebb gond nélkül meg tudnak majd egyezni egy az MSZP útját kijelölő dokumentumban. "Most ellenzékben bátrabban felvállalhatjuk azokat a baloldali értékeket, amelyeket kormányon nem tudtunk elég hangsúlyosan képviselni" - mondta az egyik küldött, de minden megkérdezett azt várta a kongresszustól, hogy erőteljesebb baloldali irányt ad az eddiginél a pártnak.

"Ez a párt soha nem lesz vezérelvű, egyszerűen nem olyan a felépítése, alulról szerveződik, kis közösségek alkotják. 2008-ban az egyik kongresszuson már volt egy központosítási kísérlet, de az is megbukott. Elnökök jönnek, elnökök mennek, a párt meg marad" - vélekedett a párt felépítésére vonatkozó vitapontról az egyik küldött.

A belső viták lezárásához az kell, hogy "Gyurcsány is elfogadja a határozatot" - mondta az egyik megyei szervezet elnökségi tagja. "Önsorsrontás lenne, ha tovább folytatódna ez a belső vita, és megborulna a frakció. Ha nem tudja elfogadni a párt határozatát, akkor menjen, és csináljon egy új pártot, kezdjen zöldmezős beruházást" - mondta, és kérdésünkre hozzátette: tíz százalék esélyt ad annak, hogy ez az utóbbi forgatókönyv fog megvalósulni.

A kongresszus délelőtt tíz órakor Mesterházy Attila pártelnök vezérszónoklatával kezdődik a Syma csarnokban. A küldöttek egész nap zárt ajtók mögött fognak tanácskozni, de többször tartanak majd sajtótájékoztatót, az este hat órára tervezett kongresszuszárás után pedig ismertetik az elfogadott határozatot. Az [origo]-n folyamatosan beszámolunk a kongresszuson történtekről.