Megtérítheti az állam a rezidensek költségeit

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi államtitkárság két héten belül megkezdi az egyeztetéseket a rezidensek képzési, szakképzési rendszerének módosításáról - jelentette be Szócska Miklós, a szaktárca államtitkára az országgyűlés egészségügyi bizottságának keddi ülésén.
Vágólapra másolva!

A megtartó szakmai környezet kialakítása és az anyagiak - az egészségügyi államtitkár szerint e két dologra van szükség a magyar orvosok elvándorlásának megállításához. Az országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén Szócska Miklós megemlítette, Magyarország az aktív orvospopuláció 15 százalékát elveszítette. Ezt akarják megállítani most, hangsúlyozta.

A részletekről Páva Hanna helyettes államtitkár elmondta: a rendszer elismeri, hogy a képzéssel kapcsolatban felmerülnek költségek, mint a szállás, az utazás vagy a tanuláshoz szükséges könyvek ára. Az államtitkárság azt tervezi, hogy e költségeket állami támogatás formájában egy igazolt év után visszaigényelhessék a hallgatók.

Ezzel együtt a rezidensekkel foglalkozó tapasztaltabb orvosokat is ösztönöznék anyagilag. Eszerint a jövőben szerződést kötnek a tutorokkal és mentorokkal. Egy tutor három rezidens után havonta bruttó 90 ezer forintot, egy mentor pedig öt rezidens után havonta 226 ezer forintot kaphat. Páva Hanna arra is kitért, hogy a jövőben nem országos, hanem megyei szinten határozzák meg a hiányszakmákat.

Az államtitkárság két héten belül megkezdi az egyeztetéseket a tervezett változtatásokról.