Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata

Lázár János, Parlament, Országgyűlés, Kocsis Máté
Vágólapra másolva!
Felháborított több kormánypárti képviselőt a Lázár János fideszes frakcióvezető által pénteken benyújtott alkotmánymódosítás, amely lehetőséget teremt kedvezményes nyugdíjak visszavételére. Lázár hétfőn beszélt a javaslat részleteiről, de több kormánypárti képviselő ezekről csak a frakcióvezető felszólalásából értesült. A módosítás miatt kiakadt a KDNP is: bár a párt támogatja az ötletet, az erről szóló vitában nem kaptak szót, és ezt zokon vették.
Vágólapra másolva!

Elrontotta a Fidesz a kedvezményes nyugdíjak visszavételéről szóló alkotmánymódosítás kommunikációját - állította az [origo]-nak több kormánypárti képviselő. A politikusok azt kifogásolták, hogy a javaslatot pénteken beterjesztő Lázár János fideszes frakcióvezető csak a hétfői parlamenti felszólalásában beszélt arról, hogy a tervezet nem általánosságban vonatkozna mindenkire, hanem csak a rendvédelmi dolgozókat érintené.

A Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Balsai István képviselő által pénteken benyújtott javaslat lehetővé teszi, hogy csökkentsék vagy megszüntessék azok nyugdíját, akik még nem érték el az általános nyugdíjkorhatárt. A javaslatcsomag másik része előrehozza az új alaptörvény Alkotmánybíróságra vonatkozó egyes rendelkezéseit, így már nyáron megválaszthatnak öt új alkotmánybírát, illetve az Ab új elnökét (a javaslatok tárgyalása miatti vitáról itt, a javaslatokról itt és itt olvashat bővebben).

Csak rendőrökre és katonákra vonatkozik

Az alkotmánymódosító javaslat miatt a hétvégén az ellenzék többször is bírálta a kormányt. Lázár ezekre reagálva mondta azt hétfői napirend előtti felszólalásában, hogy a tervezet kizárólag azt a 30 ezer rendőrt érintené, akik korkedvezményes nyugdíjjal vonultak nyugdíjba, másokra nem lenne érvényes. A frakcióvezető szerint a korkedvezményes nyugdíj diszkriminatív, hiszen például tanárokra nem vonatkozik.

Az [origo]-nak nyilatkozó politikusok szerint nem lehetett kizárólag a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó javaslatot benyújtani, ezért dolgoztak ki tágabb mozgásteret adó változatot. A kormányzati szándék azonban az, hogy ez csak a rendőrökre, katonákra vonatkozzon. Az egyik befolyásos politikus hozzátette: ebben a formában szerinte nem lesz gond a javaslattal.

Több fideszes sem értette

"Hamarabb el kellett volna mondani, hogy kire vonatkozik a javaslat" - mondta az egyik ismertebb fideszes képviselő. Egy másik kormánypárti politikus pedig megjegyezte, hogy pénteken, amikor beterjesztették a módosítást, el kellett volna mondani három dolgot: azt, hogy aki munkaképes, annak vissza kell térnie a munkaerőpiacra; a javaslat csak a rendvédelmi dolgozókat érinti, a bányászokat, vegyészeket, operaénekeseket nem; csak az 57 év alattiakra vonatkozik a javaslat, vagyis a mindenkori nyugdíjkorhatár mínusz 5 év alattiakra.

A javaslat hétfőn még a kormánypárti képviselők között is zavart keltett. A Fidesz egyik képviselője a hétfői parlamenti ülés előtt úgy fogalmazott az [origo]-nak, hogy "a tervezet vállalhatatlan, alkotmányosan tarthatatlan, el fog bukni a strasbourgi emberjogi bíróság előtt". A javaslatot keményen bíráló képviselő ekkor még nem tudta megmondani, hogyan fog megvalósulni a javaslat a gyakorlatban. Mindössze annyit mondott, hogy ő pénteken értesült róla.

A Fidesz egy másik, ismertebb képviselője arról beszélt, hogy a javaslat a hétvégén zavart okozhatott, több képviselő valószínűleg nem volt tisztában azzal, hogy mindez mit fog jelenteni majd a gyakorlatban, vonatkozni fog-e például a bányászokra. Egy kormányzati tisztviselő ezzel szemben az [origo]-nak azt mondta, hogy korábbi frakcióülésen már felmerült a téma, így szerinte lehetett tudni, hogy pontosan mit takar a javaslat.

Zokon vette a KDNP

A javaslat miatt látványos konfliktus alakult ki a kormánypártok között. A KDNP képviselői ugyanis kivonultak az alkotmányügyi bizottság hétfői üléséről, ahol a kedvezményes nyugdíjakat érintő alkotmánymódosításról volt szó. Félórányi vita után a fideszes Szakács Imre azt javasolta, hogy zárják le a vitát. Ezt sem az ellenzék, sem a KDNP nem támogatta, de a fideszes többség megszavazta.

Később KDNP-s képviselők az [origo]-nak azt mondták, hogy képviselőik eljárásjogi problémák miatt vonultak ki az ülésről, annak tartalmai részével egyetértenek. Mindössze az bántotta őket, hogy az ülésen nem kaptak szót.