Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A kárenyhítésre panaszkodnak a vörösiszappal elöntött területen

vörösiszap, Devecser, kármentesítés, ottmaradtak, riport
Vágólapra másolva!
Csak néhányan maradtak a ledózerolt részek között elszórt házakban Devecserben, az iszapkatasztrófa után jó fél évvel. A "prérilakók" a magány és a félelmeik miatt sem bánják, hogy hamarosan távoznak. A kárenyhítéssel nem, de a készülő lakóparkkal elégedettek az elöntött rész utolsó lakói.
Vágólapra másolva!

"Keresi az embereket, idejött" - mondta az [origo] tudósítójának a devecseri háza tornácán álló idős nő a lábához dörgölődző macskáról. A települést elöntő iszap miatt vöröses szőrű macskának nem volt nehéz bejutnia a kertbe, a kerítést több helyen is lebontották már. A kétszintes, gondosan karbantartott házra is hasonló sors vár, de egyelőre magányos mementóként áll a vörösiszap által elöntött településrészen.

"Itt már csak mi ketten vagyunk, meg a szél" - mondta a nő, utalva arra, hogy a szomszédságában már csak egy, a házától körülbelül száz méterre lévő házban lakik egy házaspár. A környéken már szinte az összes házat lebontották, az ősszel még vörös színben úszó tájról az iszappal együtt a ledózerolt házak törmelékeit is elhordták már. "Mi vagyunk itt a prérilakók" - mondta keserűen a nő. "Viszont nagyon szépek a naplementék, mert nem takarják el a házak" - tette hozzá mosolyogva a középkorú fia, aki hétvégente látogatja meg itt ragadt szüleit.

Rügyező fák és vöröslő utak

A házban élő idős házaspár arra vár, hogy elköltözzön Nógrád megyébe, ahol az egyik fiuk telkén házat építenek. Az államtól kapott kárenyhítésből körülbelül ugyanakkora házat tudnak majd építeni, mégis elcsukló hangon beszéltek a helyzetükről. "Azért vagyunk elkeseredve, mert az egész kártalanításból kárenyhítés lett" - mondta a nő, aki szerint annak köszönhetik, hogy hasonló méretű házat építhetnek, hogy a telekért nem kellett fizetniük. Az összeget egy hónappal ezelőtt kapták meg, és június végéig el kell hagyniuk a lerombolásra ítélt házukat, mert a területen építik meg a vörösiszap-katasztrófa emlékparkját.

A kertet elöntő vörösiszap miatt elvesztették gyümölcsöseiket, a kocsijuk kipufogójából is iszap jött ki, amikor először beindították a katasztrófa után. "Közúton nem nagyon merem használni, bizonytalan, az iszap szétmarta a kerekeket, a fékek is megbízhatatlanok" - mondta a nő az autójukról. Leginkább az fáj nekik, hogy hiába fizettek évtizedeken át lakásbiztosítást az államtól kapott összeg háromszorosára, a biztosító "ipari katasztrófára" hivatkozva nem fizetett nekik.

A ledózerolt részeken csak a fákat nem vágták ki, amelyek, úgy tűnt, jól viselték a katasztrófát, kirügyeztek. Míg az iszaptározó mellett elhaladó úton, amely Kolontárt köti össze Ajkával, a katasztrófa után fél évvel is a vörös szín dominált, addig az út menti növényzeten látszólag nem hagyott nyomot az iszapömlés. "A természetet nehéz elpusztítani. A fenyőfák túlélték, hajtanak ki a növények, csak a kis tuják és a tiszafák nem bírták ki" - mondta a házaspár Devecserben tartózkodó fia. Azt is mondta, hogy ennek ellenére a szél rengeteg fát kidöntött, mert az őket védő házakat lebontották körülöttük.

Profi bontás

Devecserben összesen 260 házat bontanak le a katasztrófa miatt, amelyeknek eddig körülbelül a 70 százalékát dózerolták le. Ékes József, a térség fideszes parlamenti képviselője a helyszínen azt mondta az [origo]-nak, hogy a város ellenkező részén fekvő lakóparkba 87 család költözhet, körülbelül 90 család költözik az állam által felajánlott, más településen fekvő ingatlanokba, míg nagyjából 50 károsult család kért pénzt lerombolt házaikért. A lakóparkot a tervek szerint június 30-án adják át, míg az emlékpark októberre készül el Ékes szerint.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Templom tér a lebontandó résztől. Nézzen meg több képet a fotóra kattintva!

"A bontást baromi gyorsan csinálják, profik, és gyors döntéseket hoznak" - mondta az idős házaspár fia, akinek viszont nem tetszik, hogy ilyen gyorsan lerombolják a még lakott házakat. Szerinte ez amiatt van, mert presztízskérdést csinálnak abból, hogy a katasztrófa egyéves évfordulójára elkészüljön az emlékpark.

Elégedettség a lakóparkkal

A ledózerolt rész másik lakott házában élő középkorú házaspár a lakóparkba fog költözni, de a többséggel ellentétben olyan szerződést kötöttek, hogy csak az új lakásuk átadása után kell kiköltözniük iszappal elöntött házukból. A házaspár nő tagja azt mondta, hogy sokáig félt a házban maradni az iszapkatasztrófa után. "Amikor lefekszem, jön a fejemre az iszap" - mondta, hozzátéve, hogy emiatt nem is bánja, hogy el kell költözniük. Az új házuk elkészültéig azért maradnak, mert nem akarnak albérletet fizetni. "Ha erdőben szerettem volna élni, már húsz éve nem itt élnék" - tette hozzá a férje, hogy a ledózerolt környezet sem marasztalja.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az Ajka és Kolontár közötti út. Nézzen meg több képet a fotóra kattintva!

A hentesként dolgozó férfi elégedett a készülő házzal, amelyhez rendszeresen kilátogatnak. "Nincs vita, hogy az új ház műszakilag előrelépés lesz. Jó anyagokból, nagyon kemény kontrol alatt épül" - mondta a férfi. Szerinte először 14,6 millió forintért akarták beszámítani a házukat, végül azonban sikerült ezt feltornászniuk 19,5 millióra. Az új ház ugyanakkora lesz, mint a régi, de kifogásolta, hogy nem lesz melléképülete és garázsa. "Nagyon sokan kértek volna a régebbinél kisebb házat, csak legyen garázs is, ennek a lehetőségéről azonban nem tájékoztattak megfelelően" - mondta. A férfi azt is kifogásolta, hogy szerinte az elöntött házak beszámításánál csak az alapterületet nézték, a házak minőségét nem, így rosszul jártak azok, akiknek jobb minőségű házuk volt. "Egy biztos, a lakóparkra azért egy rossz szót sem tudok mondani" - jelentette ki a végén.

"Szétcseszi az autót"

A ledózerolt házak környéke továbbra is le van zárva a fosztogatások miatt, a rendőrök folyamatosan járőröztek az [origo] tudósítóinak ott tartózkodása alatt. Az egyik ott lakó azt mondta, hogy többször felébredt a rendőrautók fényei miatt, de összességében örül nekik, "vigyáznak rá". Egy másik devecseri férfi azonban azt mondta az [origo]-nak, nem tetszik neki, hogy ilyen sok a rendőr a katasztrófa óta. "Túlzásba viszik, sokat büntetgetnek" - mondta.

Bár szinte mindenhonnan eltakarították már a vörösiszapot, Kolontáron és Devecserben még csaknem mindenhol lehet látni a katasztrófa nyomait: vörös törzsű fák, vörös útjelző táblák és vöröslő utak. "Sűrűn nem járok arra, szétcseszi az autót, a gumit és a fékcsöveket is kimarja a lúg" - mondta egy férfi a Kolontárt Devecserrel összekötő útról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről