Volt nagykövetek is vannak az elbocsátandó külügyesek között

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium elbocsátja 35 munkatársát. A lépés a korábban előírt idei létszámcsökkentés része a tárca közleménye szerint. Az elbocsátottak között a minisztérium szóvivője szerint "mindenféle rangú és beosztású" munkatárs van.
Vágólapra másolva!

"A Külügyminisztérium a jogszabályok által előírt létszámleépítésre kényszerül mind a minisztériumban, mind a külképviseleteken. A tárca ezt a feladatot folyamatosan végzi, s ennek keretében a napokban 35 munkatársnak szünteti meg a munkaviszonyát." - mindössze ez a két sor áll a minisztérium csütörtöki közleményében, arra azonban, hogy milyen posztokon, kiket érint majd a leépítés, a dokumentum nem tesz említést.

A Népszabadság úgy tudja, hogy tapasztalt diplomatákat és egykori nagyköveteket is elbocsátanak, köztük Balassa János volt dublini, Nikicser László volt párizsi, Varga Imre volt belgrádi, valamint Tóth Tamás volt malajziai nagykövetet, korábbi külügyi szóvivőt.

Pataki Eszter, a tárca sajtóosztályának vezetője az [origo] megkeresésére nem erősítette meg a Népszabadság értesülését, és azt sem részletezte, hogy az elküldendő dolgozók milyen arányban oszlanak meg a Magyarországon, illetve külföldi szolgálatot teljesítő diplomaták között, mindösze annyit mondott, hogy "az elbocsátandók között mindenféle rangú és beosztású munkatárs van".

A kormány a közszféra átalakításának és egy kisebb, hatékonyabb állam létrehozásának indokával 2010-ben rendelt el a minisztériumoknál 5 százalékos, azok háttérintézményeinél pedig 10 százalékos létszámcsökkentést 2011-re.

Februárban ugynakkor egy kormányhatározat még növelte a külügyminisztérium létszámkeretét. A tárca az [origo] megkeresésére akkor azt mondta, hogy átszervezések miatt volt szükség erre: átvettek egy 22 fős főosztályt és vele a kereskedelempolitikai feladatokat a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.