Vizsgálódik az adatvédelmi biztos a szociális konzultáció ügyében

Jóri András adatvédelmi biztos
Vágólapra másolva!
A kormány által kiküldött kérdőíveken vonalkódok vannak, több panasz is érkezett emiatt Jóri András ombudsmanhoz.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított Jóri András adatvédelmi biztos a kormány, illetve a miniszterelnök napokban postázott szociális konzultációja miatt, mivel több panasz érkezett az ombudsmanhoz a kérdőíven szereplő vonalkódok miatt - számolt be a Népszava.

A szociális konzultáció keretében a mindennapi élet szempontjából legfontosabb kérdéseket tartalmazó kérdőívet küld az állampolgároknak a kormány - jelentette be még a hónap elején Facebook-oldalán a kormányfő. A kérdések között olyanok szerepelnek, mint hogy szükség van-e védett korra, segélyt vagy inkább munkalehetőséget biztosítson-e az állam, illetve mennyiben igazodjon az állami pénzből finanszírozott oktatás a gazdaság igényeihez. A devizahitelezés újraindítására, a devizahitelesek megmentésére, a közműszolgáltatók által felszámított díjakra, a nyugdíjakra is vonatkoznak kérdések.

A tíz kérdésből álló kérdőívet mindenki megkapja, aki betöltötte a 16. életévét. Azt kéri a kormány, hogy a címzettek június 15-ig juttassák vissza a kitöltött nyomtatványokat, és azt ígérik, hogy június 30-ig nyilvánosságra hozzák az eredményt.

Az MSZP aggódik

Az MSZP szerint mivel vonalkóddal látták el a szociális konzultációs kérdőíveket, a kormány "személyre lebontva" tudni fogja, ki hogyan válaszolt az általa feltett kérdésekre.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatón azt mondta: a vonalkód értelme, hogy amit elláttak vele, egyedileg azonosítható legyen. Fölvetette, elképzelhető, hogy aki nem válaszol a kabinet kérdőívére, azt "olybá veszi a kormány, hogy kilépett a nemzeti együttműködés kereteiből, és mondjuk az adóhatósághoz továbbítja az illető személyes adatait", vizsgálatot kérve ellene. Aki pedig visszaküldi a kérdőívet, arról pontosan tudni fogják, hogy a kormánynak tetsző válaszokat adott-e - mondta a szocialista politikus, megjegyezve, hogy "ennek is következménye lehet".

Ezért az MSZP nevében azt tanácsolta: aki visszaküldi a kérdőívet, minden esetben azt a választ adja, hogy nem tudja megítélni a kérdést; aki pedig inkább az MSZP-nek küldené el a válaszait, tegye meg, és ők a személyes adatok tiszteletben tartásával összesítik azokat. Ebben az esetben - mondta Szanyi Tibor - mindössze annyi a teendő, hogy az adatvédelmi nyilatkozaton a kormány által kijelölt államigazgatási szerv helyett a szocialista pártot jelölje meg valaki adatkezelőként.