Vádemelési javaslat a Magyarországon balesetet okozó horvát politikus ügyében

Vágólapra másolva!
Az ügyészség harminc napon belül dönt arról, hogy vádat emel-e Radimir Cacic horvát politikus ellen, aki a rendőrség szerint halálos közlekedési balesetet okozott tavaly januárban Magyarországon. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a nyomozást, és vádemelési javaslattal küldte tovább az ügyet a Kaposvári Városi Ügyészségnek.
Vágólapra másolva!

Radomir Cacic, a Horvát Néppárt elnöke ellen halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indult eljárás Magyarországon tavaly. 2010 januárjában a CroatianTimes horvát weboldal arról számolt be, hogy a horvát politikus halálos balesetet okozott Magyarországon. A lap szerint a horvát politikus erről maga tájékoztatta a horvát médiát. A politikus biztosíték letétbe helyezése után még a baleset napján elhagyhatta az országot.

A rendőrség akkor csak annyit mondott, hogy az adatvédelmi szabályok miatt nem közölhet személyes adatokat a balesettel kapcsolatban. Azt viszont közölték, hogy egy horvát állampolgár 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezette járművét, ezért későn vette észre, hogy előtte, a külső sávban, vele azonos irányban halad egy másik személyautó, és a jármű hátsó részének ütközött. A baleset következtében két ember súlyos, egy könnyebb sérülést szenvedett. Az egyik súlyos sérült másnap, a másik január 22-én a kórházban meghalt.

Az akkor a zágrábi parlament ellenzéki padsorában helyet foglaló, a 2007-es választáson hét mandátumot szerző centrista néppárt elnöke a balesetről azt mondta, hogy az a rendkívül rossz időjárási és útviszonyok miatt következett be, heves esőben és sűrű ködben. A balesettel összefüggésben a Jutarnji List című horvát újság honlapja felidézte, hogy Cacicnak már több súlyos autóbalesete is volt, amióta jogosítvány szerzett.

Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. akkor azt közölte, hogy a horvát pártvezető január 8-ai magyarországi balesetének idején nem volt jeges az M7-es autópálya burkolata az érintett szakaszon.

A nyomozás most fejeződött be, és a rendőrség vádemelési javaslattal adta át az ügyet a Kaposvári Városi Ügyészségnek, amelynek harminc napja van arra, hogy döntsön a vádemelésről.