Zámbó Jimmynek szánt levél miatt magyarázkodik a kiskunhalasi pszichiátria

Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthona, Kiskunhalas
Vágólapra másolva!
Több nyomozás zajlik a kiskunhalasi pszichiátriai intézetnél, amelynek dolgozóit azzal vádolták meg korábban munkatársaik, hogy verik és szexuálisan zaklatják a betegeket. A korábbi igazgató azt állítja, "koholt ügyekről" van szó, és utódja szerint is normálisak a körülmények a pszichiátrián. Az intézet egyik legkeményebb bírálója egy, a Szcientológiai Egyház által létrehozott alapítvány. Az alapítvány vezetője szerint őket az igazság érdekli, nem boszorkányüldözés folyik Kiskunhalason.
Vágólapra másolva!

Törött csuklóval került a kórházba a kiskunhalasi pszichiátria egyik lakója május 2-án. Az intézet megbízott igazgatója, Vincze István szerint nem bántalmazás miatt törött el a beteg csuklója.

A 28 éves nőbeteg az egyik, este hétkor éppen haza induló ápoló után eredt, és a folyosón kérlelni kezdte, hogy írjanak levelet kedvencének, Zámbó Jimmynek - állította az [origo]-nak Vincze. Amikor az ápoló visszautasította a kérést, a beteg feldühödött, elvesztette az önuralmát, háturól rárontott az ápolóra, és a haját megragadva a földre rántotta. A megbízott igazgató szerint a betegnél nagyobb darab ápolónő ráesett a betegre, ekkor törhetett el a keze. A fiatal nőt végül több ápolónak sikerült csak lenyugtatnia, majd a kórházban ellátták a csuklóját - mondta Vincze, aki szerint a nő nem emlékszik semmire, és másnap, mintha mi sem történt volna, újra arra kérte az ápolónőt, hogy írjanak levelet Jimmynek.

Vincze belső vizsgálatot rendelt el az ügyben. A Semmelweis-kórház hivatalból jelezte a beteg nyolc napon túl gyógyuló sérülését a rendőrségnek május 5-én, ez alapján indult nyomozás súlyos testi sértés gyanúja miatt. Gyanúsított egyelőre nincs, jelenleg a tanúkihallgatások folynak - mondta az [origo]-nak Mihályné Bornemissza Eleonóra, a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Több nyomozás folyik az intézményben

A kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában tavaly év elején is súlyos testi sértés és szexuális zaklatás gyanújával indult nyomozás két ápolónő beszámolói nyomán. Az elbocsájtott ápolónők azt állították, hogy az intézetben több ápoló rendszeresen veri az ott kezelteket, valamint különböző szexuális műsorok előadására veszik rá őket.

Bár az ügyészek az eredeti feljelentés alapján nem tudtak vádat megfogalmazni, találtak olyan erőszakos eseteket, amelyek alapján vádat emeltek az intézet három ápolója ellen. Az ügy tárgyalása idén januárban kezdődött el a kiskunhalasi Városi Bíróságon, a vádlottak szabadlábon védekeznek.

A pszichiátriai intézetet jelenleg is több nyomozás vizsgálja. Mihályné Bornemissza Eleonóra szerint a megyei kapitányság gazdaságvédelmi osztálya tavaly november 25-én vesztegetés gyanúja miatt kezdett el nyomozni, a városi rendőrség pedig az intézmény volt igazgatóját magánokirat-hamisítás, a belső ellenőrt pedig csalás miatt gyanúsítottként hallgatta ki egy másik nyomozásban. Ez utóbbi eljárás az intézményt fenntartó megyei önkormányzat belső vizsgálata nyomán indult el a nyaraltatások pénzügyi elszámolásai miatt.

"Koholt ügyekről" beszélt a volt igazgató

Az intézet igazgatója, Simon Ilona április 30-ai határidővel indoklás nélkül lemondott a posztjáról, ezt az intézményt fenntartó Bács-Kiskun megyei önkormányzat az április 29-ei ülésén tudomásul vette, és úgy döntöttek, hogy az igazgatónőnek a két hónapos felmondási időt sem kell kitöltenie. "Azért mondtam le, mert már annyira kiéleződtek a személyemet ért támadások, hogy az már akadályozza a tisztánlátást és az igazság feltárását" - indokolta döntését Simon Ilona az [origo]-nak.

Simon azt állítja, "koholt ügyek miatt" többször feljelentette őt vagy az intézményt az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) nevű alapítvány, amelynek a botrányokkal az a célja, hogy "bezárassák az intézményt".

A CCHR-nek az a célja, hogy segítsenek feltárni a pszichiáterek által elkövetett jogsértéseket, ezért kezdtek el az első botrányos hírek után foglalkozni a kiskunhalasi pszichiátriával is - mondta az [origo]-nak Dobos János, az alapítvány vezetője. A CCHR-t a Szcientológia Egyház alapította és szponzorálja, honlapjuk szerint tantételük, hogy "minden embernek elidegeníthetetlen joga van saját épelméjűségéhez", de "ma ezt a jogot megsérti a pszichiátria, amely világszerte életeket tesz tönkre". Az interneten is olvasható kiadványaikban az állítják, hogy "a pszichiátriai zavarok nem orvosi betegségek", "nem az agy a valódi oka az élet problémáinak", az pedig, hogy agyi zavarok okozzák a mentális problémákat, szerintük csak egy vélemény.

"Minket az igazság érdekel"

Dobos szerint kapcsolatba léptek a tavalyi zaklatásos ügyet kirobbantó nővérekkel, az ápoltak rokonaival, és a tőlük szerzett információk során több bejelentést is tettek az ügyészségen és a rendőrségen többek között az ellátással, az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban vagy összeférhetetlenségi ügyekben. Dobos szerint az igazgatónő személyével nem volt semmi problémájuk. "Minket az igazság érdekel" - mondta Dobos, aki visszautasította, hogy az intézmény bezáratása lenne a céljuk.

Az önkormányzat Simon Ilona lemondása után pályázatot írt ki az igazgatói posztra, addig pedig Vincze Istvánt bízták meg a pszichiátria vezetésével. Vincze az [origo]-nak azt mondta, tavaly szeptember óta lelki gondozóként dolgozik a kiskunhalasi pszichiátrián.

"Nyomát sem láttam itt annak, mint amiket az intézménnyel szembeni vádakban megfogalmaznak" - mondta az [origo]-nak Vincze, aki szerint a mostani kéztöréshez hasonló esetek azért fordulhatnak elő, mert olyan krónikus betegeik is vannak, akiknek nem egy ápolásra szoruló, de alapvetően önellátó betegek fogadására berendezkedett lakóotthonban, hanem egy krónikus betegeket gyógyító pszichiátrián lenne a helyük.