Egy év után újra praktizálhat Orbán Viktor fogorvosa

Vágólapra másolva!
Lejárt a magyar kormányfő fogorvosára tavaly áprilisban kiszabott egyéves tilalom, így Bátorfi Béla újra munkába állhat.
Vágólapra másolva!

A londoni Brit Fogászati Kamara csütörtökön ismét tárgyalta Bátorfi Béla magyar fogorvos ügyét, és úgy döntöttek: újból praktizálhat a szigetországban. Lejárt ugyanis a tavaly rá rótt egyéves munkavégzéstől való eltiltás - írja pénteki számában a Blikk.

Bátorfit a brit kamara egy angol beteg panasza nyomán tiltotta el a hivatásától. A Blikk megszerezte az angol vizsgálat jegyzőkönyveit, ezekre hivatkozva azt írták, a beteg a kedvező árak miatt választott magyar fogorvost, de a fogbeültetések után elégedetlen volt Bátorfi munkájával és azzal, hogy a panaszaira az orvos nem is válaszolt. A páciens ezek után fordult a kamarához, amely 2010 áprilisától eltiltotta az orvost arról, hogy Nagy-Britanniában gyakorolja a hivatását.

A fogorvos a Blikknek azt mondta, a folyamatban lévő üggyel kapcsolatban nem akar nyilatkozni, csak annyit, hogy szerinte adminisztrációs kérdés miatt indult ellene eljárás, az eltiltás pedig egyelőre nem jogerős. Szerinte az angol fogászati lobbi megpróbálja ellehetetleníteni a magyar fogorvosokat, "szabályos boszorkányüldözés folyik" ellenük.

Bátorfi Béla fogorvos az egyik alapítója az Országos Fogászatiturizmus-fejlesztési Programnak, illetve az ezzel szorosan együttműködő Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-nek. A fejlesztési programot áprilisban konferencián mutatták be, ahol Orbán Viktor miniszterelnök előadóként, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig fővédnökként jelent meg. A konferencián Orbán Viktor azt ígérte, hogy a kormány támogatni fogja a fogásztati turizmus fejlesztését, mert az "méltó és jó befektetés". Erről megállapodást is aláírt Szűcs Lászlóval, a fejlesztési program egyik alapítójával.

A konferencián elhangzott, hogy az Új Széchenyi-tervben Gyógyító Magyarország - Egészségipar programja keretében 31,1 milliárd forint összértékben indultak pályázatok, amelyek egészségügyi rehabilitációs és turizmussal kapcsolatos tevékenységekhez kötődnek, de a résztvevők szerint a fogászati turizmus konkrét támogatásáról nem esett szó. Egy héttel a konferencia után a kormány rendeletet hozott arról, hogy egymilliárd forinttal támogatják a fogászati turizmust, de a döntés után még az illetékes minisztérium sem tudott válaszolni arra, hogy ezt az összeget pontosan mire, hogyan fogják elkölteni.

Orbán Viktor szóvivője megerősítette azt a lapértesülést, hogy Bátorfi Béla a miniszterelnök fogorvosa, de azt mondta, nincs semmi kapcsolat az egymilliárd forint átcsoportosítása és a fogorvos személye között.