További egyeztetést ígért a rektoroknak az intézmény-összevonásokról az oktatási államtitkár

Vágólapra másolva!
A felsőoktatási törvény tervezetét tárgyaló jövő heti kormányülés után újabb egyeztetésre hívja majd a rektorokat az intézménystruktúra tervezett átalakításáról az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa csütörtökön főiskolák vezetőivel tárgyalt arról az [origo] birtokába került koncepcióról, amely szerint megfelezné a kormány a jelenlegi állami felsőoktatási intézmények számát.  
Vágólapra másolva!

A megmaradó főiskolák rektorai előtt is csak tervezetként emlegette Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt az [origo] birtokába került koncepciót, amely szerint a mostani 29 állami felsőoktatási intézmény helyett csak 16-ot hagyna meg a kormány a jövőben.

Amint azt korábbi cikkünkben megírtuk, az államtitkár a múlt héten annak a 12 nagy egyetemnek a vezetőivel egyeztetett, amely a kormány tervei szerint megmaradna, csütörtökre pedig négy ugyancsak megmaradó főiskola - a nyíregyházi, a kecskeméti és az egri főiskola, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola - rektorával, illetve rektorhelyetteseivel találkozott.

A találkozó után az egyik intézmény neve elhallgatását kérő vezetője az [origo]-nak azt mondta: az egyetemek ügye - köztük a budapesti Corvinus Egyetem megszüntetésének nagy vihart kavart terve - nem került szóba a megbeszélésen, a főiskolák jövőjéről pedig azt mondta az államtitkár: még nem dőlt el semmi, és a felsőoktatási törvény tervezetéhez készült átalakítási tervről a jövő heti kormányülés után újabb egyeztetésre várják majd a rektorokat.

A megbeszélésről az oktatási államtitkárság hivatalosan mindössze annyit közölt, hogy a résztvevők véleményt cseréltek a felsőoktatási képzés szerkezetéről, az intézmények számáról, a keretszámok megállapításáról, módjáról és a felsőoktatás minőségének javításáról. A közlemény szerint a rektorok egyetértettek azzal, hogy együtt kell keresni a felsőoktatási szerkezet szükségszerű racionalizálásának útjait.

Az oktatási államtitkár csütörtök reggel az [origo] birtokába jutott koncepcióról a közrádió reggeli műsorában azt mondta: valamit csinálni kell, mert jelenleg 210 képzési helyen, 160 karon folyik egyetemi, főiskolai képzés az országban. "Ez a szám mindenképpen valami racionalizálásért kiált" - jelentette ki, hozzátéve: az államtitkárság ötleteket, javaslatokat gyűjt arról, hogy hogyan lehet majd a folyamatot "a legkisebb fájdalommal megvalósítani".

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a Corvinus Egyetemmel, Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy a válasz két hónapon belül meg kell, hogy szülessen, hiszen a készülő felsőoktatási törvényben fel kell sorolni az egyetemeket.

A Corvinus Egyetem hallgatói csütörtökön hatalmas molinón tiltakoztak az intézmény esetleges bezárása ellen.

A Corvinus Egyetemi Napok fesztivál csütörtök esti koncertjeinek helyszínén hatalmas "Corvinus volt, van, legyen!" feliratú transzparenst helyeztek ki a hallgatók, hogy azon bárki kifejezhesse szolidaritását az aláírásával.

A hallgatók előzőleg a Facebookon is létrehoztak több csoportot az intézmény bezárása elleni tiltakozásul.