Levette a lábáról Schmitt Pált "a népek baráti együttműködése"

Vágólapra másolva!
Egy magyar államtitkárt és egy olimpiai bajnok magyar kajakozót is a feje fölé emelt az a pár éve elhunyt "spirituális tanító", akinek a nevét viselő alapítvány a múlt héten szervezett gyerekekből élőláncot a parlament köré. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál államfő volt. Schmitt hivatala ugyan eddig nem árulta el, hogy miért vállalta a köztársasági elnök a rendezvény népszerűsítését, az biztos, hogy nem először indította be fantáziáját a többek által csalással vádolt guru.
Vágólapra másolva!

Több ezer gyereknek mondott köszönetet Schmitt Pál köztársasági elnök a múlt héten pénteken a Parlament előtt, miután élőlánccal vették körbe az épületet. A rendezvény fővédnökeként beszédet mondó államfő üdvözölte, hogy az iskolások részt vettek a Sri Chinmoy Alapítvány általa "szeretetünnepségnek" nevezett rekordkísérletében, és "szeretettel fogták körbe az ország házát".

Nagyjából tízezren alkották az élőláncot a Parlament körül - mondta az [origo]-nak Csornay Kinga főszervező, aki szerint a Kossuth téri rendezvény az alapítványnak nagyjából egymillió forintba került. "Azért volt ilyen olcsó, mert a szervezők társadalmi munkában, vagyis ingyen segítettek" - mondta Csornay.

Az alapítvány - a főszervező szerint - a jelképes elnöki fővédnökségen túl semmilyen állami támogatást nem kapott, annak viszont nagyon örültek a szervezők, hogy a MÁV ingyen utaztatta Budapestre a több ezer gyereket. A MÁV múlt heti közleménye szerint pénteken "több mint száz vonatát plusz kocsikkal erősíti meg, továbbá menetrenden felüli mentesítő járatot is indít, és több vasutas bevonásával, megerősített szolgálattal készül".

Hackl Mónika, a MÁV szóvivője azt mondta, hogy a társaság mindig ingyen utaztatja a Parlamentbe készülő diákcsoportokat, így most sem kifejezetten az alapítványi rendezvényt támogatta a cég. "Jelzést kaptunk, hogy hatezer gyerek készül Budapestre pénteken, ezért erősítettük meg a szolgálatot" - mondta a szóvivő, aki arra még nem tudott válaszolni, mennyi pluszköltséggel járt a társaságnak a készültség.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson még több fotóért!

Schmittnek eddig is tetszett a világharmónia

A Parlamentet körülfogó élőlánc a "Világharmónia Futás" rendezvénysorozat része volt, így a gyerekek a Kossuth térről kimentek futni a Margitszigetre. A Világharmónia Futást az alapítvány névadója, Sri Chinmoy indította el 1987-ben, és az elmúlt évtizedekben részt vett az általa szervezett programsorozatban többek között a dalai láma, Arnold Schwarzenegger, Sting, Magyarországról pedig például Egerszegi Krisztina.

Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként, illetve a Fidesz európai parlamenti képviselőjeként korábban is támogatta a Sri Chinmoy-hoz köthető rendezvényeket. Például már a 2008-as Világharmónia Futásnak is ő volt a fővédnöke, és a Sri Chinmoy Központ honlapján több képen is látható fáklyával a kezében.

Megkérdeztük a Köztársasági Elnöki Hivataltól, miért vállalta el Schmitt Pál a rendezvény fővédnökségét, illetve azonosul-e az elnök a Sri Chinmoy által hirdetett tanok valamelyikével. A hivataltól hétfő óta nem kaptunk választ. A Sri Chinmoy Központ honlapján olvasható 2008-as levélben ugyanakkor így indokolja Schmitt Pál, miért vállalta el a fővédnökséget: "Mindig örömmel teszek eleget olyan felkérésnek, melynek céljai azonosak az Európai Parlament törekvéseivel: felhívni a figyelmet a népek baráti együttműködésére a sport és a kultúra segítségével."

Kőbán Ritát felemelte és átnevezte Magyarországot

Sri Chinmoy, a bengáli születésű amerikai filozófus 2007-ben hunyt el. A magát "spirituális tanítónak" tartó férfi tiszteletére a Gellért-hegyen közel háromméteres szobrot emeltek neki a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának támogatásával. A róla szóló honlap szerint életében arra törekedett, hogy szolgálja az emberiséget imáival és meditációival. Sri Chinmoy úgy fogalmazott: "Az emberiség odaadó testvére vagyok. Minden fivéremben és nővéremben a Mindenható Atyát igyekszem szolgálni."

Sri Chinmoy egyik látványos mutatványa az volt, hogy egy szerkezettel embereket és nehéz tárgyakat emelt a feje fölé: például elefántokat, repülőket, de Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság egykori elnökét, illetve Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozót és Hankó Faragó Miklóst, az Igazságügyi Minisztérium volt politikai államtitkárát is felemelte.

Habár Chinmoy szerint "spirituális energiájának" köszönhette az erejét, a New York Post amerikai lap korábban olyan cikket közölt róla, amely szerint Chinmoy súlyemelős fotóit manipulálták, hogy képességei még fantasztikusabbnak tűnjenek. Több nő pedig azt állította, hogy a nőtlenséget hirdető tanító szexuálisan zaklatta, illetve szexuális játékokra kényszerítette őket.

Sri Chinmoy először 1990-ben járt Magyarországon, ahol a budapesti Kongresszusi Központban adott koncertet. Magyarországnak szóló üzenetében később azt írta: a "Hungary" szó helyett "hungry"-ként betűzi az ország nevét, mert Magyarország "éhes Isten szeretetére". 2004 novemberében Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök a külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetéssel, a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntette ki Sri Chinmoyt.