Szlovákia problémásnak tartja a kettős állampolgárságot és az új magyar alkotmányt

Vágólapra másolva!
Martonyi János a szlovák külügyminiszterrel találkozott, nyitott kérdések vannak szép számmal, azokról folytatódnak a tárgyalások a két ország között.
Vágólapra másolva!

A magyar és a szlovák külügyminiszter szerint Budapest és Pozsony egyaránt folytatni kívánja a tárgyalásokat azokról a kérdésekről, amelyekben a két ország álláspontja eltér egymástól.

"Néhány kérdésben eltérő a véleményünk, de ez nem gátolhat meg bennünket abban, hogy továbbra is munkálkodjunk alapvető célunk elérésén, azon, hogy állampolgáraink jobban érezzék magukat" - jelentette ki Mikulás Dzurinda csütörtökön Pozsonyban a magyar-szlovák külügyminiszteri tárgyalásokat követő sajtóértekezleten. Martonyi János magyar külügyminiszter, aki egynapos hivatalos látogatást tett Szlovákiában, úgy vélte, hogy a magyar-szlovák viszonyban az utóbbi egy évben pozitív változások történtek, de vannak eltérő álláspontok is.

Problémák, azok vannak

A legfőbb problémák között a szlovák diplomácia vezetője a kettős állampolgárságot és a magyar alkotmány néhány cikkelyét említette. Problémának minősítette a magyar kormány azon döntését is, amely szerint a magyarországi oktatási támogatásokat a jövőben Szlovákiában nem a Pázmány Péter Alapítvány, hanem más szlovákiai magyar szervezetek osztják szét.

"Javaslatunkat a kettős állampolgárság problémájának megoldásáról megtettük, és tárgyalni szeretnénk róla" - mondta Dzurinda. A szlovák javaslatot Maros Zilinka szlovák belügyi államtitkár februárban Budapesten adta át a magyar félnek.

Martonyi szerint Budapest számára tárgyalási alapként azért elfogadhatatlan ez a szlovák javaslat, mert alapvetően eltér a magyar felfogástól, és a mai szlovák állampolgársági ellentörvény szellemiségét tükrözi.

Az új magyar alkotmánynak a határon túli magyar közösségek támogatását megfogalmazó cikkelyével kapcsolatos szlovák aggodalmakat a magyar külügyminiszter alaptalannak minősítette. Dzurinda azt mondta, Pozsony aggódik, hogy az új magyar alkotmány gyakorlati alkalmazásával "területen kívüli elemek" is érvényesülhetnek. "A magyar alkotmánynak semmilyen területen kívüli hatálya nincs" - húzta alá a magyar diplomácia vezetője, akit a nap folyamán Ivan Gasparovic szlovák államfő és Iveta Radicová miniszterelnök is fogadott.

Eltérő a felek álláspontja abban is, hogy míg Magyarország elismeri a kisebbségek kollektív jogait, Szlovákia nem. "Ebben a kérdésben nem azonos az álláspontunk, és gyanítom, hosszú ideig még nem is lesz" - jelentette ki Martonyi.

A kettős magyar állampolgárok választójogáról korai még beszélni

Minden találkozón felmerült a jövőbeni kettős magyar állampolgárok választójoga is. Martonyi azt mondta, hogy erről még Budapesten sincs végleges döntés, ezért a téma megvitatása idő előtti. Bejelentette, megígérte Dzurindának, hogy a fejleményekről folyamatosan tájékoztatni fogja.

A miniszterek délután aláírták annak a kormányközi szerződésnek a kiegészítését, amely a közös határon lévő hidak és közutak használatát és karbantartását szabályozza. Mindkét fél azt mondta, hogy a gazdasági kapcsolatok jók, és több közös terv is van, például Ipoly-hidakra vagy az energetikára vonatkozóan.

Martonyi János pozsonyi látogatása végén találkozott Berényi Józseffel, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével, akit tájékoztatott tárgyalásairól.