Több mint négy év letöltendő börtönt kapott Stadler József adócsalásért

Vágólapra másolva!
Stadler József akasztói vállalkozót 4 év 10 hónap börtönbüntetésre, valamint 67 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte hétfőn első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság egyebek mellett adócsalásért.
Vágólapra másolva!

Visszaesőként folytatólagosan elkövetett adócsalás, folytatólagosan elkövetett csalás, közokirat-hamisítás, valamint magánokirat-hamisítás miatt 4 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Stadler Józsefet. A bíróság K. Ádám másodrendű és Gy. György harmadrendű vádlottat 120-120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A vállalkozót mellékbüntetésül 5 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Stadler József ellen először 1997-ben emeltek vádat, mert az akkori vád szerint 1993-94-ben több milliárd forint kárt okozott az államnak: fiktív számlákkal, jogtalan áfa-visszaigénylésekkel. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 1998-ban 9 évi börtönre ítélte, és előzetesbe került. Tizennégy hónapot ült, majd 1999-ben a Legfelsőbb Bíróság határozata után szabadlábra került, és új eljárás indult. A megismételt tárgyaláson a bűnösségét ismét kimondták: 5 év 6 hónapot kapott. Majd ez csökkent végül másodfokon 4 és fél évre, amelyből 2005-ben kedvezménnyel szabadult.

Az egykori akasztói vállalkozó szabadulása után áruházat nyitott Solton, ahol kereskedelmi tevékenységet folytatott. Mivel büntetett előéletű volt, nem lehetett gazdasági vezető tisztségviselője, ezért a másodrendű és a harmadrendű vádlottat jegyezték be ügyvezetőként.

Stadler József a bizonyítási eljárásban elismerte, hogy két gazdasági társaság többségi tulajdonosa volt, azokat ő alapította, de büntetett előélete miatt nem lehetett azok vezetője, ugyanakkor azt állította: a másodrendű és a harmadrendű vádlott az előírásoknak megfelelően ellátta ügyvezetői tevékenységét. A gazdasági társaságok a vádlottak ingatlanjára voltak bejelentve, de a vállalkozások telephelye Solton volt.

A bíróság bizonyítottnak látta az ügyészség vádjait, melyek szerint az elsőrendű vádlott solti áruházába a termékek egy része számla nélkül érkezett. A vállalkozás 151 millió forintról kiállított fiktív számlákat fogadott be, 25 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul, és nem fizetett be 8 millió forint áfát.

Az ítélet indoklása szerint bebizonyosodott, hogy a solti áruházat működtető vállalkozás a 2007-es évről nem adott be adóbevallást, s a csaknem félmilliárd forintos forgalom után a 67 millió forint társasági adót nem fizette meg. Stadler József a bizonyítási eljárás során tagadta bűnösségét, a bíróság azonban az ügyészség által benyújtott vádakat a büntetőeljárásban bizonyítottnak látta.

Az ügyész mindhárom vádlott vonatkozásában súlyosbításért jelentett be fellebbezést, valamint indítványozta az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásának elrendelését, de ezt a bíróság elutasította. Stadler József elsődlegesen felmentésért, másodlagosan az ítélet enyhítéséért jelentett be fellebbezést, a per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Az [origo] Stadler Józseffel korábban készített interjúját itt olvashatja.