Vágólapra másolva!
Bár egy 2009-es parlamenti vizsgálóbizottság megállapította a katonai hírszerzés felelősségét a romagyilkosságok felderítése során, a katonai ügyészség nem indított vizsgálatot az ügyben.
Vágólapra másolva!

"Nem merült fel olyan adat, amelynek alapján a katonai ügyészségnek vizsgálatot kellett volna indítania a romagyilkosságokkal kapcsolatban" - mondta a megbízott katonai főügyész, Bánhegyi Gábor csütörtökön. A romák elleni támadássorozat felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti munkacsoport 2009-es vizsgálata a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőinek személyi és politikai felelősségét is megállapította.

Az akkori vizsgálóbizottság elnöke, a volt SZDSZ-es Gulyás József a katonai ügyészség megszólalására úgy reagált, hogy szerinte az új kormány élhetett volna azzal a jogával, hogy "az ügy aktáit leporolva" feljelentéssel él. Azt is mondta, hogy a katonai titkosszolgálat a vizsgálóbizottság elől elhallgatott az ügyben rendkívül fontos információkat. Azt is szükségesnek tartaná, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) vezetőjét a parlament nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg.

A vizsgálatot 2009-ben azért indították, mert olyan adatok merültek fel, hogy a gyanúsítottak egyikét több éven át szélsőséges nézetei miatt megfigyelés alatt tartotta az NBH, még az első támadások idején is.

A cigányok elleni támadásokról szóló cikkeinket itt olvashatja.