Roma Önvédelmi Mozgalom alakult Csanádpalotán

Kolompár János, a Roma Önvédelmi Mozgalom vezetője, Roma Önvédelmi Mozgalom alakult, Csanádpalota
Vágólapra másolva!
Félkatonai csoportoktól óvná a cigány kisebbség tagjait a Csanádpalotán megalakult Roma Önvédelmi Mozgalom. A szervezet vezetője szerint egyetlen politikai párt sem reagált a roma közösséget ért támadásokra, ezért a rendőrséggel együtt lépnének fel a félkatonai szervezetek ellen. A helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetője szerint a mozgalom riadalmat kelt a nem roma helyiekben.
Vágólapra másolva!

Harminc taggal Roma Önvédelmi Mozgalom (RÖM) alakult Csanádpalotán azzal a céllal, hogy megóvja a cigány kisebbség tagjait a különböző félkatonai csoportoktól. Kolompár János, a szervezet vezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "a cigányság csak magára számíthat", mert az elmúlt időszakban egyetlen politikai párt sem reagált a roma közösséget ért támadásokra.

Kolompár szerint a RÖM a hatóságokkal "karöltve" nyújt segítséget mindazoknak, akik kiszolgáltatott, fenyegetett helyzetbe kerültek. "Nem fog masírozgatni" - mondta és azt is hozzátette, hogy a RÖM nem egyenruhás szervezet. Kolompár szerint a RÖM elsődleges feladata, hogy veszély esetén a hatóságokat értesítve fellépjen a félkatonai szervezetek ellen. Az önvédelmi szervezetet azonban még nem jegyezték be.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Kolompár János, a Roma Önvédelmi Mozgalom vezetője nyilatkozik a szervezet megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón

A csanádpalotai roma kisebbségi önkormányzat elnöke, Kincses Ferenc szerint a RÖM megalakulásának híre riadalmat keltett Csanádpalota nem roma lakosainak körében. Szerinte a büntetőtörvénykönyv május 2-i módosítása megteremtette a jogi lehetőséget arra, hogy a hatóságok hatékonyan lépjenek fel a különböző félkatonai szervezetekkel szemben. A kormány hétfőn a házszabálytól eltérve, egyetlen nap alatt fogadta el azt a Btk.-módosítást, amellyel a miniszterelnök és több kormánytag nyilatkozata szerint "az egyenruhás bűnözés" problémáját akarják megoldani (a módosítás hátteréről ebben a cikkünkben írtunk).

Az új szabály szerint a jövőben három évig terjedő börtönt kaphat, aki közösségellenes magatartással riadalmat kelt valakiben nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz való tartozása miatt. Bűncselekményt követ el, és két év börtönnel lesz büntethető az is, aki olyan, a közrend, a közbiztonság fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel. Az is bűncselekmény, ha valaki olyan tevékenységet szervez, amely a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát kelti. Az új szabály jogi hátteréről ebben a cikkünkben olvashat.