Egyre több gyógyszert tesztelnek magyarokon

Vágólapra másolva!
Egyre nő a közép-európai országokban elvégzett humán gyógyszerkísérletek száma - írja a Reuters. A tesztek egyik központja a hírügynökség szerint Pécs. Az üzlet mindenkinek jobb: a gyógyszergyárak olcsón tudnak tesztelni, a tesztekben részt vevő kórházak pedig pénzhez és kutatási lehetőséghez jutnak.
Vágólapra másolva!

A világ vezető gyógyszeripari cégei tömegesen helyezik át klinikai tesztelő központjaikat olyan városokba, mint a lengyelországi Gdansk vagy a magyarországi Pécs - írja a Reuters hírügynökség. A gyógyszereket önkéntes pácienseken tesztelik, és a programban részt vevő kórházak jelentős bevételt kapnak ezután.

A Reuters riportja példaként említi, hogy amikor az AstraZeneca nevű gyógyszercég tesztelni kezdte új, szívroham elleni gyógyszerét, ezek a kórházak adták az önkéntes betegek nagy részét. Lengyelországon és Magyarországon végezték el az összes fontosabb humán teszt 21 százalékát, 18 ezer páciensen próbáltak ki új készítményeket. Ez a szám több mint a duplája annak, amennyit az Egyesült Államokban és Kanadában együtt végeztek az elmúlt egy évben.

Pár évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen lett volna - írja a hírügynökség. A vezető gyógyszercégek a szív- és érrendszeri betegségek elleni gyógyszerek humán tesztjeinek felét amerikai kórházakban, amerikai orvosok felügyelete alatt végeztették.

Mára a klinikai tesztek globálissá váltak, és a gyógyszerkészítők olcsóbb helyszíneket keresnek kutatásaikhoz, és olyan betegeken tesztelik a gyógyszereket, akik nem állnak más készítmények hatása alatt, és ezért szívesen próbálnak ki újakat.

A Pécsi Tudományegyetem kardiológusa, Horváth Iván a hírügynökségnek azt mondta, hogy a tesztek Kelet-Európába való áthelyezésének több oka volt. Itt ingyen biztosítják a betegeknek az új készítményeket, a kórháznak ez jelentős bevételi forrás, és jelentős fejlődési lehetőséget biztosít az orvostudománynak.

A Reuters riportja megjegyzi, hogy az Egyesült Államok 78 százalékban eddig is külföldön tesztelte új készítményeit.