Orbán: Eljött az idő, hogy az erő nyelvén beszéljen az állam

Vágólapra másolva!
Hosszú távra rendezi a gyöngyöspataihoz hasonló helyzeteket a Btk. módosítása - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában. Azt is mondta, most már néha úgy érzi, hogy a pokolba kívánják, amint nyilvánvalóvá válik, hogy Magyarországot át kell szervezni. Összességében azonban nagy sikerként értékelte az elmúlt egy évet.
Vágólapra másolva!

A kormány által a napokban benyújtott, a Büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását célzó javaslattól meg fog oldódni az a típusú probléma, amely Gyöngyöspatán kialakult - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Frizbi című műsorában vasárnap. Szerinte a gyülekezési jog mögé bújó, eközben másokat provokáló emberek a törvénysértő magatartást abba fogják hagyni, és haza fognak menni. "Azt hiszem, hogy ezzel a gyöngyöspataihoz hasonló helyzeteket most hosszabb távra is kezeljük - jelentette ki Orbán VIktor.

A kormányfő arról a helyzetről beszélt, hogy a Heves megyei Gyöngyöspatán megjelentek és járőrözni kezdtek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, ami nyugtalanságot és félelmet keltettek a település cigány lakosaiban. A gyöngyöspatai eseményekről szóló cikkeinket itt találja.

A napokkal ezelőtt, a miniszterelnök családi házának kertjében felvett interjúban - melyből a csatorna Mokka című műsora már közölt részletet - Orbán egyéb témákról is beszélt. Azt mondta, nehéz év az idei, nehezebb, mint 2010 volt, mert tavaly világos volt, hogy az ország szekere "lecsúszott az árokba az útról", szinte senki nem vitatkozott a döntéseivel, "csak a bankárok meg a multik nem voltak boldogok" attól, hogy adót kell fizetniük.

Az idén azonban Orbán szerint lassacskán minidenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy "az országot át kell szervezni, mert ebben a formájában nem működőképes". "Így már azért vegyesebb a fogadtatás, most már néha érzem azért, hogy valaki a pokolba kíván" - mondta a kormányfő. Azt is mondta, hogy most visszatekintve az elmúlt húsz évre, annak minden vitája, ütközete úgy tűnik fel, mintha csak felkészülés lett volna az igazán nagy feladatra, Magyarország megújítására.

Összességében nagy sikernek értékelte a választások óta eltelt egy évet, de nem a kormány, hanem az ország teljesítménye szempontjából - mondta Orbán. "A szakadék felé rohanó lovakat kellett visszafordítani, és ez sikerült" - jelentette ki. Az EU-elnökséggel járó munkáról azt mondta, azt "kereszttűzben kellett végezni", de örül a lehetőségnek, hogy a magyarok megmutathatták, "vége van annak a korszaknak, amikor bármit meg lehetett velük tenni".

A riporter, Hajdu Péter kérdésére - akivel tegeződött a miniszterelnök - szamárságnak nevezte az esetleges előre hozott választások lehetőségét. "Az a dolgok rendje", hogy a következő parlamenti választások 2014-ben legyenek, nem látja be, miért és kinek lenne jó, ha másként alakulna - jelentette ki.

Orbán Viktor a magánéletére vonatkozó kérdésekre is válaszolt, beszélt arról, hogy a családja sokkal kevesebbet látja, mint az ellenzéki időszakban, ma már használ mobiltelefont, és nincsenek nem jobboldali barátai. Nagyon gyakran van testőrök nélkül, ami ugyan "nemzetbiztonsági szempontból nem helyes", de soha nem érte még durva inzultus, még szavakban sem.