Három hónap alatt egyévnyi haltetemet szedtek ki a Balatonból

Vágólapra másolva!
Urai vagyunk a helyzetnek - így reagált a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arra, hogy [origo] több olvasója jelezte: haltetemeket látott a Balatonban. Puskás Zoltán szerint természetes jelenségről van szó, noha elismerte: március óta már annyi elhullott halat szedtek össze, mint tavaly egész évben.
Vágólapra másolva!

A természetes vizeken tavasszal fellépő halpusztulás normális jelenség - mondta az [origo]-nak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, amikor felvetettük, hogy az utóbbi napokban több olvasónk is jelezte: haltetemet látott a Balatonban. Puskás Zoltán szerint a Balatonon ráadásul - állóvízről lévén szó, ahol a déli part nagyrésze kövezett, kevés nádassal - nem igazán van lehetőség arra, hogy a haltetemek természetes folyamat részeként bomoljanak le. Tömeges halpusztulás akkor jelentkezik, ha hosszabb ideig jég borítja a tavat. Ilyenkor ugyanis a tetemek általában a tó fenekére vagy az iszapba süllyednek, majd a hirtelen felmelegedés hatására a felszínre emelkednek - magyarázta.

"Azt nem lehet mondani, hogy a haltetemek száma többszöröse volna a tavalyinak, csak látványosabb a jelenség" - fogalmazott az [origo]-nak a vezérigazgató arra a kérdésre, hogy rendkívüli mértékűnek tekinthető-e az idén elpusztult halak száma. Mindezt annak dacára állította, hogy eközben elismerte: idén márciustól mostanáig annyi haltetemet szedtek össze, mint tavaly egész évben. Igaz, tette hozzá magyarázatként, tavaly még júliusban és augusztusban is találtak tetemeket, idén pedig már az elmúlt három-négy napban is csökkent a számuk, és kevesebb volt az ilyen "leletre" vonatkozó bejelentés is. Míg egy héttel ezelőtt napi 200 busa tetemet fogtak ki, addig most napi 30-50 körül jár a szám - szemléltette a helyzetet az [origo]-nak Puskás Zoltán.

A Balatonon elsősorban a busa elhullása a látványos, mivel nagy testű, tizen-huszonkilós halakról van szó. A busán kívül angolnák, illetve olykor keszegek tetemét lehet látni. A kisebb halak ugyanis szinte azonnal elbomlanak.