Megkezdte működését Bajnai alapítványa

Vágólapra másolva!
A volt kormányfő szerint a Haza és Haladás Alapítványnak nincsenek pártpolitikai céljai, de évente két átfogó kutatást végeznek olyan témákban, amelyekre "az előző kormányok nem adtak jó választ." Indul a honlapjuk, blogjuk, és lesz Facebook-profiljuk.
Vágólapra másolva!

A magyar szociális támogatási rendszer átalakításának lehetőségeit vizsgálja a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány első szakpolitikai kutatási programja. Az alapítvány, amelyet Bajnai Gordon volt kormányfő alapított, a szegénységből való kilábalást segítő rendszer elemeire készít javaslatokat.

A projekt 2011 negyedik negyedévében egy konferenciával zárul, de az alapítvány a kutatási folyamat fontosabb mérföldköveit folyamatosan a nyilvánosság elé tárja. Ennek érdekében elindították honlapjukat, és csütörtökön beindul a blogjuk, majd a Facebook-profiljuk is. A bejelentést szerda este egy budai hotelben megközelítőleg 25 újságíró előtt tette meg Bajnai Gordon.

Most debütálnak, nincsenek pártpolitikai céljaik

Az alapítványt Bajnai még tavaly decemberben hozta létre, de a mostani fellépés tekinthető a zászlóbontásnak. Az alapítványnál olyanok dolgoznak, akiket Bajnai még miniszterelnökként gyűjtött maga mellé. A kuratórium elnöke Hegedüs Dóra volt miniszterelnöki kabinetfőnök, tag Szigetvári Viktor volt kabinetfőnök és Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal volt államtitkára. A felügyelőbizottság elnöke Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, az fb tagja még Balázs Péter volt külügyminiszter és Mester Zoltán volt szakállamtitkár.

Bajnai elmondása szerint az alapítvány nem ellenzéki, de természeténél fogva konstruktívan kritikus. Célja, hogy "egyetlen eszközén, a nyilvánosságon keresztül befolyást gyakoroljon a politikai folyamatokra" Az alapítvány évente két átfogó kutatási programot végez olyan témákban, amelyekre az eddigi kormányok "nem adtak jó választ." Az egyes projektek 6-9 hónapig tartanak majd, és finanszírozásukat az alapítvány hazai magánszemélyek, cégek segítségével és külföldi alapítványokon keresztül valósítja meg.

Oszkó Péter a bejelentésen elmondta, hogy az alaptívány nem politikai jellegű és célú, távol próbálja magát tartani a pártpolitikától A volt pénzügyminiszter szerint az alapítvány a civil szakértői gondolkodást intézményesíti majd. Bajnai az [origo] kérdésére elmondta, spekulációkra nem tudnak reagálni, és a következő hónapok, évek munkája mutatja majd meg, hogy az alapítványnak nincsenek pártpolitikai céljai.