Kevesebb látogatót engedne ingyen a múzeumokba a kormány

Vágólapra másolva!
Egy minisztériumi előterjesztés szerint az év közepétől szűkülhet a múzeumokat ingyenesen látogatók köre. Egyebek mellett kikerülhetnek az ingyenesen látogatók köréből a 70 év felettiek.
Vágólapra másolva!

Június végétől szűkülhet a múzeumi kiállításokat ingyenesen, illetve kedvezményes jeggyel látogatók köre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szerint ugyanis a hatályos rendelet indokolatlanul széles körben állapítja meg, ki részesülhet múzeumi kedvezményben - derül ki a kormányzati honlapon csütörtökön megjelent, még egyeztetés alatt álló vezetői összefoglalóból (Word-formátum).

Az elképzelések szerint a jövőben a 70 év felettiek kikerülnének az ingyenesen látogatók köréből, 62 év felett félárú jegyet kellene váltani. Nem lenne díjtalan a belépés a felsőoktatásban foglalkoztatott oktatóknak sem. A fiatalok jegyárai lényegében változatlanok maradnának. A központi szabályozás mellett az intézmények vezetői vagy fenntartói bővíthetnék a kedvezményezetti kört, és a nemzeti ünnepeken továbbra is díjtalan lenne a múzeumok látogatása.

A Nefmi adatai szerint 2009-ben a látogatók 42 százaléka ingyenesen lépett be a múzeumi kiállításokra - ez csaknem négymillió embert jelent, ami 500 forintos átlagos kieső jegyárral számolva kétmilliárd forint bevételkiesést okoz. Az érintett intézmények jegybevétele 2009-ben összesen 3,2 milliárd forint volt. A módosított kormányrendelet - amelyhez május 24-ig várják a véleményeket - június 30-án lépne hatályba.