Vágólapra másolva!
Helyt adott a Fővárosi Bíróság a MÁV kártérítési kérelmének: a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában érintett Malnak százmillió forintot kell fizetnie a cégnek.
Vágólapra másolva!

Ideiglenes intézkedésként 100 millió forint megfizetésére kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t a MÁV Zrt. által indított perben a Fővárosi Bíróság. A MÁV eredetileg 353 millió forintot követelt kártérítésként a tavaly októberi iszapömléskor bekövetkezett kára miatt. A vasúttársaság arra hivatkozott, hogy a kiömlő vörösiszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonal Ajka és Devecser közötti szakaszán megrongálódtak a vágányok, illetve a technikai berendezések. A vasúttársaság az érvelésében arra hivatkozott, hogy egy rendeletében a kormány a Mal Zrt.-t nevezte meg a katasztrófa okozójának.

A Mal szerint a káresemény miatti költségek fedezetét a magyar állam biztosította, a követelés megfizetésére nincs jogalap. A cég arra hivatkozott, hogy az összegek kifizetése ellehetetlenítené a működését.

Tavaly októberben szakadt át a Mal Zrt. egyik zagytározójának gátja, és 6-700 ezer tonna vörösiszap zúdult Kolontár és Devecser településekre. A kiömlő vörösiszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, és több mint százhúszan megsérültek.