Az egyetemek bezárását cáfolta az államtitkár, a szétdarabolásukat nem

Vágólapra másolva!
Nem volt és nem is lesz kormányzati szándék felsőoktatási intézemények bezárásáról - mondta kedden Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, miután rektorokkal egyzetetett a felsőoktatási intézménystruktúra átalakításáról. A találkozó résztvevői szerint ugyanakkor az államtitkár zárt ajtók mögött elismerte: jelenlegi formájukban nem működhetnek tovább egyes egyetemek és főiskolák - köztük a Budapesti Corvinus egyetem sem. Az érintett intézményekre integrálódás vagy szétdarabolás vár, vagy állami támogatás nélkül, magánintézményként kell működniük a jövőben.
Vágólapra másolva!

Újabb egyeztetést és finomítható koncepciót ígért a felsőoktatási intézménystruktúra átalakításáról a keddre meghívott egyetemek és főiskolák vezetőinek az oktatási államtitkár.

Hoffmann Rózsa arról a múlt héten az [origo] birtokába került elképzelésről tárgyalt hét intézmény rektorával, amely szerint a kormány nagyjából a jelenlegi felére csökkentené az állami egyetemek és főiskolák számát és több más intézmény mellett megszüntetné, pontosabban szétdarabolná a budapesti Corvinus egyetemet. (A koncepcióról szóló részletes cikkünket elolvashatja itt)

Bár a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján Hoffman Rózsa cáfolta, hogy bezárnának egyes intézményeket, a találkozó egyik résztvevője az [origo]-nak azt mondta: a kijelentés csak a szó legszorosabb értelmében véve igaz.

"Be valóban nem zárnak majd egyetlen egyetemet vagy főiskolát sem, legalábbis úgy értve, hogy lehúznák a rolót és többé nem járhatnának oda diákok. Az érintett [az origo birtokába jutott koncepcióban szereplő] intézmények - köztük a budapesti Corvinus egyetem - a jelenlegi formában viszont már biztosan nem működhetnek tovább: vagy integrálódnak valahová, vagy szétdarabolás vár rájuk vagy állami támogatás nélkül magánintézményként kell fenntartani magunkat. Ez világossá vált" - fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve, hogy "nem volt kívánságlista", vagyis hiába érvelt minden rektor a saját egyeteme önállósága mellett, "Hoffmann Rózsa nem hagyott kétséget, hogy a koncepciónak már csak a részleteiben lehet vitatkozni."

Az egyeztetésen az államtitkár szavaiból egy másik rektor szerint is egyértelműen kiderült, hogy drasztikus beavatkozás vár az intézménystruktúra, illetve hogy a keddre meghívottak köre azon intézmények vezetőiből állt, akiknek egyetemét illetve főiskoláját érinti majd a változás.

A rektor szerint konkrét indokokat az államtitkár nem említett azzal kapcsolatban, hogy miért pont az érintett intézményeket, köztük a népszerű Corvinust érintenék az átszervezések. Hoffmann Rózsa csupán általánosságban érvelt az átalakítások mellett, hangsúlyozva, hogy a kormány nemzetközileg is elismert felsőoktatást szeretne, amihez elengedhetetlen a jelenlegi struktúra ésszerűsítése. A "súlyos döntéseket" azonban azzal finomította, hogy az átszervezések véglegesítése előtt a saját intézményüket érintő lépésekről kikérik a rektorok véleményét is, sőt arra kérte őket, hogy mindenki gondolkodjon el és tegyen javaslatot arra, hogy lehetne a saját intézményében hatékonyan és a "legkevesebb fájdalommal" levezényelni ezeket.

A találkozó megkérdezett résztvevői az [origo]-nak egyébként egyformán konstruktívnak ítélték a megbeszélés hangnemét, és bár kezdetben a rektorok mindegyike saját intézménye önállósága mellett érvelt, a tanácskozás végére abban maradtak, hogy mindenki áttekinti, hogy "a saját háza táján hogyan lehetne ésszerűsíteni.".

A koncepció szerint összevonásra ítélt öt művészeti egyetem vezetője arra kérte Hoffmann Rózsát, hogy készítsen az államtitkárság háttérszámításokat arról, hogy milyen összeget lehetne nyerni az összevonással, és ha a számok azt mutatják, hogy a lépés nem jelent érdemi megtakarítást, akkor próbálják meg máshogyan, intézményenként ésszerűsíteni a struktúrát. Az államtitkár a részt vevők elmondása szerint nem zárkózott el a kéréstől.

Az egyeztetés után tartott, fent említett sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa azt mondta: nem felelnek meg a valóságnak a felsőoktatási intézmények bezárásáról felröppent hírek. "Ilyen kormányzati szándék nem volt, nincs és nem is lesz" - jelentette ki az államtitkár, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy "meg kell felelni annak a szempontnak, hogy ne legyen 210 helyen elaprózott, több mint 300 szakon folyó képzés" a hazai felsőoktatásban, ami szerinte "irracionális, gazdaságtalan, és nem felel meg a minőségi elvárásoknak sem.

"Nyilvánvalóan nem lesz öröm egyik vagy másik egyetemnek, főiskolának előbb vagy utóbb azzal szembesülnie", hogy valamelyik szakját vagy karát meg kell szüntetnie, mert "nem tartható, hogy ugyanazon a szakon az országban húsz-harminc helyen folyik képzés" - fogalmazott Hoffmann Rózsa, hozzátéve: lényegesnek tartja, hogy az értékes és a társadalmi szempontból fontos képzések megmaradjanak. "Hogy ez milyen szerkezetben marad meg, az másodlagos kérdés", ezeket a lehetőségeket a rektorokkal megtárgyalják - hangsúlyozta.