Hétfőn újra a Kossuth téren tüntetnek a rendvédelmisek

Vágólapra másolva!
Hétfőn újra a Parlament elé vonul a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ), hogy rendvédelmi dolgozók szerzett jogainak elvétele ellen tiltakozzon.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 13 és 24 óra közötti időszakra hirdette meg újabb, a Parlament elé szervezett tiltakozó akcióját a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ), hogy tiltakozzon rendvédelmisek szerzett jogainak elvétele ellen.

Ugyancsak hétfőre, ugyanarra a helyszínre szervezett eredetileg tiltakozó tüntetést a vegyipari szakszervezet (VDSZ) is, azonban már korábban bejelentették, hogy a szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalások miatt ezt elhalasztják.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) viszont ugyanazon a napon 10 órától este 20 óráig rögtönzött szociális konzultáció keretében várja kérdéseire a válaszokat a Kossuth téren Pintér Sándor belügyminisztertől. Eközben a rendvédelmi szakszervezeteket összefogó demonstrációs bizottság nem tüntet, jövő hétfőig várnak a kormány döntésére a szolgálati nyugdíjat érintő kérdésekben.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete legutóbb szerdán, Hódmezővásárhelyen tüntetett a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes szolgálati nyugdíjának megszüntetése ellen. Lázár János, a város polgármestere, a Fidesz frakcióvezetője a kormánnyal történő egyeztetések folytatását kérte az érdekképviselet vezetőitől. A szakszervezet előzőleg hétfőn, a Kossuth téren tüntetett.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Balsai István képviselő május 13-án nyújtott be alkotmánymódosítást, amely egyebek mellett lehetővé teszi, hogy csökkentsék, vagy akár meg is szüntessék a korhatárnál fiatalabb korban visszavonult nyugdíjasok ellátását. Lázár később azt mondta, a módosítás kizárólag a szolgálati nyugdíjba vonult egyenruhásokra vonatkozik. A szakszervezetek tiltakozásul többször tüntettek, illetve a törvényi tiltás ellenére sztrájkbizottságot alakítottak.