Havas eső esett a Kékestetőn

Vágólapra másolva!
Fagypont körüli hőmérséklet volt és havas eső esett Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn. A többi magas hegységben is csak 3-6 fokot mutatnak a hőmérők, de sem a Bükkben, sem a Börzsönyben nem hullott havas eső.
Vágólapra másolva!

Rövid ideig havas eső esett Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn - mondta el az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes munkatársa az [origo]-nak. A meteorológus szerint jelenleg 3 fok felett van a hőmérséklet a hegyen.

A májusban szokatlan időjárást egy kelet felől érkező, magassági hideg légörvény okozta, amely áthalad a Kárpát-medence felett - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos honlapján, a met.hu-n. Ennek áramlási rendszerében átmenetileg hűvös, kezdetben egyre nedvesebb, majd napközben már szárazabb levegő érkezik fölénk erős keleti szél kíséretében. Hétfőn már melegebb és nagyrészt száraz léghullámok alakítják az időjárást.

Péntekre virradóra az országos és a budapesti hidegrekord is megdőlt, a Nógrád megyei Zabaron mínusz 4,2 fokot mértek. Budapesten több mint százéves rekord dőlt meg: péntek hajnalban Ferihegyen 1,3 Celsius-fok volt. A korábbi rekord 1,8 fok volt, amelyet még 1886-ban rögzítettek. Erről itt olvashat bővebben.