"Ha leesik egy gombostű, azt is megtaláljuk" - Pintér sikeresnek tartja munkáját

Vágólapra másolva!
Máris érezhetőnek tartja a közbiztonság javulását Pintér Sándor belügyminiszter, aki kedden számolt be egyéves munkájáról a parlament alkotmányügyi bizottságának. Az önkéntes rendfenntartókkal kapcsolatos ellenzéki kritikákra azt mondta: őt igazolja, hogy balról puhasággal, jobbról túlzott keménységgel vádolják.
Vágólapra másolva!

Sikeresnek ítélte saját egyéves munkáját Pintér Sándor belügyminiszter, akit kedden délelőtt hallgatott meg a parlament alkotmányügyi bizottsága. Pintér szerint a belügyi kormányzat intézkedései sikeresen javították a közbiztonságot, 30 százalékkal nőtt a rendőri intézkedések és az elfogások száma, és a várakozások szerint ugyanennyivel csökken egy év alatt a kis értékű lopások száma. "Ez azt mutatja, hogy a rendőrség felvette a küzdelmet" - mondta a miniszter.

Pintér szerint éppen a rendőrség intenzív munkája okozza egy másik szakterület, a büntetés-végrehajtás gondjait: nagy a zsúfoltság a börtönökben, jelenleg átlagosan 138 százalékos a kihasználtságuk. A miniszter szerint ennek megoldására folytatódik a börtönépületek felújítása, hamarosan újra használatba veszik például Budapesten a Gyorskocsi utcai intézményt, amelynek felújításánál fogvatartottak is dolgoznak. Pintér azt mondta: általános célkitűzése, hogy a rabok dolgozzanak, és megtermeljék saját ellátásuk költségeit.

Gyüre Csaba jobbikos képviselő azt vetette Pintér szemére, hogy a lakosság nem érzi a közbiztonság javulását, sőt, a közelmúltban több gyilkosságot is elkövettek idős emberek sérelmére. A miniszter erre úgy reagált: 1921 óta folyamatosan évente 300 körül van az emberölések száma, és nem értik miért, de nem sikerül érdemben csökkenteni. Pintér szerint történelmi tett lenne, ha sikerülne 200-ra csökkenteni a gyilkosságok számát.

Pintér szerint a kormányváltás után nagyon rossz állapotban volt a rendőrség, amelynek soraiban "fellazulás is tapasztalható volt". Schiffer András LMP-frakcióvezető azon felvetésére, hogy a rendvédelmi szerveknél tapasztalható szociális feszültségek esetleg a feladatok ellátását veszélyeztetik, Pintér azt mondta: bízik a magyar rendőrségben, és nem tart attól, hogy az állomány elégedetlensége a feladatellátás rovására menne.

A rendvédelmi dolgozók tüntetéseire célozva a miniszter azt mondta: egyeztetnek a szakszervezetekkel, de a követelések közt vannak olyanok, amelyekről tárgyalni sem tudnak. Pintér szerint jogos, hogy a fegyveres dolgozók megbecsülést szeretnének, de rossz módszert választottak a tiltakozásra. Pintér egy kérdésre válaszolva azt mondta: jelenleg is folyik az új életpályamodell kidolgozása, de részleteket nem kívánt elárulni.

Schiffer és a jobbikos Staudt Gábor is kifogásolta a miniszterelnök személyi védelmét is ellátó Terrorelhárítási Központ (TEK) felállítását. Pintér erről azt mondta: a TEK harminc olyan fegyveres bűnöző elfogásában vett részt, akik komoly veszélyt jelentettek a rendőrökre. Staudt kérdésére, hogy hány terroristát fogott el a TEK, Pintér kérdéssel válaszolt: Hány terrorcselekmény történt Magyarországon? Szerinte a TEK munkáját dicséri, hogy ilyen bűncselekmények nem történtek.

Több ellenzéki képviselő is szóba hozta az úgynevezett önkéntes rendfenntartók, vagyis a különböző egyenruhás szervezetek ügyét. A szocialisták azzal vádolták a minisztert, hogy nem lépett fel kellő eréllyel, a jobbikosok viszont azt kérték számon rajta, hogy a rendőrség jogtalanul, csak a polgárőrök zaklatása miatt intézkedett Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon. Pintér szerint az őket igazolja, hogy a két oldalról két teljesen más bírálatot kaptak. Úgy vélte: a bíróság és a rendőrség közt jogértelmezési vita volt, ezt oldották meg a múlt héten a büntető törvénykönyv módosításával.

Pintér Gyüre egyik kérdésére azt mondta: kizárt, hogy a Heves megyei Gyöngyöspatán jelenleg rossz lenne a közbiztonsági helyzet, mert ott "olyan rendőri erőkkel vagyunk jelen, hogy ha leesik egy gombostű, azt is megtaláljuk". A miniszter szerint arra is van már elképzelésük, hogyan lehet hosszabb távon biztosítani a nyugalmat, de a részletekről nem kívánt beszélni addig, amíg erről nem egyeztettek a helyi önkormányzattal.