Farkas Flórián sem tud a cigányoknak ingyen juttatott lakásokról

Vágólapra másolva!
Téves az a hír, amely szerint a hátrányos helyzetű, elsősorban roma családok alanyi jogon jutnának lakáshoz - közölte Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke csütörtökön, aki cáfolta a Bruxinfo által közzétett neki tulajdonított mondatokat. A miniszterelnökkel létrejött megállapodás alapján arra lesz lehetőség, hogy a családok közmunka keretében újítsák fel és tegyék lakhatóvá akár saját tulajdonú, akár bérelt otthonukat.
Vágólapra másolva!

Cáfolta csütörtökön Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, hogy bárki is ingyen kaphatna majd lakáshoz. Az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írja, "téves a hír, hogy hátrányos helyzetű, elsősorban roma családok alanyi jogon jutnának lakáshoz". Kerestük Farkas Flóriánt, hogy megtudjuk, mi okozhatta a szerdai félreértést, de egyelőre nem értük el.

A Bruxinfo című uniós portál szerdán közölte, hogy Farkas Flórián azt mondta: "saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni" (erről itt olvashat). A kormány még aznap cáfolta, hogy ez a program része lenne. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság szerint ez nem szerepel a 2015-ig előirányzott tervek között.

Az MTV Ma reggel című műsorában Farkas Flórián azt mondta, hogy "nevetséges a dolog, nemhogy nem mondtam ilyet, hanem ez az elveimmel is ellentétes." Az ORÖ elnöke szerint a kormányfővel aláírt szerződés alapján a hátrányos helyzetben lévők közmunkaként tehetik rendbe majd a lakásukat (a 2015-ig szóló tervekről és vállalásokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben). Az állam azokat támogatja majd, akik "vállalják a munkát, az elsődleges munkaerőpiacra történő felkészítést, gyermekeik iskolába járatását, amelyek az elsődleges kitörési pontok a jelenlegi halmozottan hátrányos helyzetükből való kilábalásra".

Balogh Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtikár szintén a Ma reggel című műsorban "ostobaságnak" nevezte az ingyen lakáshoz jutás ötletét. Szerinte a félreértés abból származik, hogy Farkas Flóriánt az újságírók a telepfelszámolási programról kérdezték. A kormány pedig a telepekről "csak azokat szeretné kiemelni, aki hajlandó dolgozni, és minden gyerekét iskolába járatja." Balogh Zoltán azt mondta, hogy az állam azt vállalná, hogy használt ingatlanokat vesz, amelyeket az érintettek kibérelhetnének, és "szociális munka keretében rendbeszednének." Az államtiktár hangsúlyozta, hogy "az ingyen osztogatás ideje lejárt."