A vizsgált települések felénél nem talált védekezési tervet az ÁSZ

Vágólapra másolva!
A természeti katasztrófák megelőzésének, elhárításának céljából a hazai katasztrófavédelmi rendszer átalakítását javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az új struktúrában az öngondoskodás elvét helyeznék előtérbe.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék szerint a hazai katasztrófavédelmi rendszer átformálására lenne szükség ahhoz, hogy megelőzhetők és elháríthatók legyenek a természeti katasztrófák. Domokos László, az ÁSZ elnöke azt mondta, természeti katasztrófa esetén a legnagyobb, a legfontosabb szerepe az öngondoskodásnak kell, hogy legyen, mivel "nem lehet mindig minden segítséget kívülről várni".

Az ÁSZ a központi szervek által, illetve kockázatelemzés alapján kiválasztott 80 önkormányzat elmúlt kétéves tevékenységét tekintette át. Megállapították, hogy az árvíz és a belvíz elleni védekezésre felhasznált központi forrásokból az önkormányzatok egymillió forint ráfordítással 68 millió forintnyi értéket mentettek meg, így a források felhasználását hatékonynak értékelik. Ugyanakkor a katasztrófavédelmi rendszer működését a rugalmatlan, utólagos finanszírozási rendszer és a forrás csökkenése is nehezítette. A vizsgált önkormányzatok fele nem rendelkezett védekezési tervvel, de a meglévők fele is használhatatlan volt - mondta az ÁSZ elnöke. Az ÁSZ a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban nem folytatott vizsgálatot, mert az az ipari katasztrófák körébe tartozik.