Délután kiderül, maradhat-e Alföldi a Nemzeti élén

Vágólapra másolva!
Csütörtök délután három órakor hallgatja meg hivatalában Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Nemzeti Színház főigazgatóját, Alföldi Róbertet, aki egy nyilatkozata miatt támadások kereszttüzébe került. A miniszter hétfőn a Parlamentben jelentette be, hogy magához kéreti a főigazgatót, mert szerinte "viselkedésével átlépett egy határt", amikor "orális szexet" kívánt az egyik őt faggató újságírónak.
Vágólapra másolva!

"Nem viselkedtem méltatlanul" - mondta szerdán Alföldi Róbert, és hozzátette, hogy tiszta lelkiismerettel megy a miniszteri meghallgatásra. "Nincs mitől félnem. Annak ellenére sem, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek." Ezeket Alföldi szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, amelyen reagált az elmúlt napokban őt ért támadásokra.

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti 1 Televízió munkatársa a színház múlt pénteki sajtótájékoztatóján Az ember tragédiája előadás római színének "orális jelenetét" hozta fel példának mint provokatív és megosztó rendezést. A rendező a mű elolvasását ajánlotta az újságírónőnek. Amikor az újságírónő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?", Alföldi azt válaszolta, hogy "meg bizony", majd hozzátette: "Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében". (A felvételt itt megnézheti, a vonatkozó rész 5:00-nál kezdődik.)

Alföldi Róbert a szerdai sajtótájékoztatón úgy értékelte, az "orális" szó se nem obszcén, se nem trágár, és hangsúlyozta, az újságírónő használta először a kifejezést kérdésében. "Egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy az újságíró kérdezett" - fogalmazott Alföldi.

Pörzse Sándor jobbikos képviselő a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott mondatra hivatkozva kérdezte meg a parlamentben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől, hogy "meddig tűrik Alföldi ténykedését". "Ha bebizonyosodik, amit most említett, a színház vezetője méltatlanná válik egy nemzeti intézmény vezetésére" - válaszolta erre Réthelyi, aki bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és május 26-ra a minisztériumba rendelte Alföldi Róbertet.

Szőcs Géza kulturális államtitkár ezután azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy Alföldi most "nehezen védhetővé tette a saját helyzetét", annak ellenére, hogy Réthelyi "a végsőkig kitartott Alföldi Róbert mellett". A délután három órakor kezdődő miniszteri meghallgatás nem lesz sajtónyilvános, utána kiderül, maradhat-e Alföldi Róbert a Nemzeti Színház élén.