A legszigorúbb átvilágítás után dolgozhatnak csak a koronaőrök

Vágólapra másolva!
Az úgynevezett C típusú, azaz a legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzésen kell átesniük azoknak a katonáknak, akik a jövőben a Szent Koronát, a koronázási jelvényeket és a Sándor-palotát őrzik majd.
Vágólapra másolva!

A koronaőröknek, illetve a palotaőr szolgálati beosztást ellátó hivatásos és szerződéses állományú katonáknak a jövőben C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesniük - derül ki a honvédelmi miniszternek a Magyar Közlönyben megjelent rendeltéből.

Hende Csaba még februárban jelentette be, hogy az új alkomtány kihirdetésének időpontjától a Magyar Honvédség veszi át a Szent Korona őrzését. A miniszter akkor azt mondta, ezeréves hagyományhoz térnek vissza, amikor a honvédség visszaveszi a korona és a koronázási jelvények őrzését a belügyi szervektől. Szintén a honvédség hatáskörébe tartozik majd a Sándor-palota védése is.

A parlamentben a Szent Korona látogatási rendjének betartását továbbra is a Köztársasági Őrezred végzi majd. A Sándor-palotában Schmitt Pál köztársasági elnök személyes védelmét a Terrorelhárítási Központ (TEK) tagjai látják el, a palota protokolláris jellegű őrzését a palotaőrség végzi, de feladatai végzésekor szorosan együtt kell működnie a Köztársasági Őrezreddel. Kun-Szabó István ezredes, a koronaőrség parancsnoka korábban elmondta, a koronát 8 és 18 óra között négy katona őrzi majd (egyszerre csak kettő) díszruhában, Kossuth-karddal, de a háttérben tűzfegyverekkel felszerelt, egyenruhában dolgozó katonák is rendelkezésre állnak. Az egység kiképzése már folyamatban van - közölte április közepén egy parlamenti meghallgatáson.