ENSZ-ajánlásra se változik a házasság definíciója az új alkotmányban

Vágólapra másolva!
A kormány péntekig nyilatkozik arról, hogy milyen ajánlásokat fogad el azok közül, amelyeket szerdán kapott Genfben, az ENSZ ülésén. Az biztosnak tűnik, hogy Magyarország nem változtatja majd meg a házasság definícióját.
Vágólapra másolva!

Magyarország 147 ajánlást kapott Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában a magyar emberi jogi helyzet áttekintésekor, ami megfelel a nemzetközi átlagnak - mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Balog elmondása szerint a magyar kormány vegyes választ fog adni, és péntek délelőttig nyilatkozik arról, hogy milyen ajánlást tud elfogadni, melyik esetében vállalja, hogy beépíti a jogba vagy változtat a bírált gyakorlaton.

Balogh Zoltán már most elmondta, hogy Magyarország nem fogja elfogadni azt az ajánlást - ami miatt több ország is kifogást emelt -, hogy változtassák meg a házasság definícióját. "Az azonos neműek párkapcsolatát is megilleti az alkotmányos, emberi jogi, büntetőjogi védelem, ezt a magyar törvények rögzítik" - mondta Balog, aki szerint az erre vonatkozó ajánlások így félreértésen alapultak.

A szerdai svájci meghallgatáson részt vevő magyar delegációt vezető államtitkár szerint a svájci kritika a Gyöngyöspatai eseményekről "hamis kontextusban jött át", nem a kormány ellen irányult, mert "annak elfogadhatatlanságáról van szó, hogy bűnöző elemek veszélyeztetik a közbiztonságot, ártatlan embereket fenyegetnek csoportok vonulásokkal" - fogalmazott.

Az alkotmány ügyében szerinte "volt egyfajta tudatlanság", és utalt arra a francia bírálatra, hogy az alaptörvény nem tartalmazza a halálbüntetés tilalmát. Elmondása szerint az alkotmány rögzíti a nemzetközi szerződések tiszteletben tartását, azoknak pedig része e büntetésnem tilalma.

Balog Zoltán szerint a genfi meghallgatáson Magyarország komoly elismerést kapott. Így az összes tagállam elismerte erőfeszítéseit a romakérdés megoldására, ugyanakkor komoly bírálatot kapott a romák helyzete, a velük kapcsolatos eseménysorozat, a felszólalók határozott lépéseket sürgettek - mondta. Az államtitkár elmondta, jólesett neki, hogy a Szentszék képviselője kiemelte a kereszténységnek az alkotmányban szereplő értékelését, valamint a házasság intézményének egyértelmű meghatározását. Ezt viszont más országok éppen bírálták - tette hozzá. Tájékoztatása szerint kritikus kérdések hangzottak el a médiatörvénnyel, a nők helyzetével, a családon belüli erőszakkal, továbbá az emberkereskedelemmel, a migrációval kapcsolatban is.