Az EU médiaügyi biztosa méltatta a gyors magyar reagálást

Vágólapra másolva!
Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos örömmel állapította meg, hogy Magyarország módosította a médiatörvényt, és hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság szoros figyelemmel kíséri az alkalmazását.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió médiaügyi biztosa egy brüsszeli konferencián újra méltatta a magyar hatóságok gyors reagálását az Európai Bizottság médiatörvényre vonatkozó észrevételeire. Neelie Kroes ismertette az eredeti törvénnyel szemben megfogalmazott kifogásokat, majd örömmel állapította meg, hogy Magyarország módosította a jogszabályt, és hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság kiemelt figyelemmel kíséri a törvény alkalmazását.

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki a soros magyar EU-elnökség nevében tartott indító előadást, a magyar médiatörvény ügyéről szólva azt mondta, hogy a magyar fél számára nagyon fontos és intellektuálisan érdekes volt az együttműködés Neelie Kroes hivatalával ebben a kérdésben. Pozitívnak minősítette az együttműködés végkimenetelét.

A magyar helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az unióban vannak kezdeményezések új jogi szabályozás megteremtésére a médiaszabadság ügyében, mert lépést kell tartani a változó médiakörnyezettel. Az Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot, hogy ez év végéig álljon elő a média szabadságáról, pluralizmusáról és a hatóságok függetlenségéről szóló uniós jogszabálytervezettel, Viviane Reding igazságügyi EU-biztos pedig általános vitát kezdeményezett arról, milyen szerepet töltsön be az unió a médiaszabályozás terén - emlékeztetett Prőhle Gergely. A magyar médiatörvényről szóló összes cikkünket itt olvashatja.