Az első Orbán-kormányt is hibáztatja Bajnai az államadósság növekedéséért

Vágólapra másolva!
2001 óta több kormány hibái sodorták Magyarországot az összeomlás küszöbére 2008-ra, ezért kellett azonnal pénzt kérni az ország polgáraitól 2009 tavaszán - mondta Bajnai Gordon volt kormányfő az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság keddi ülésén.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon szerint a 2001-2008 között működő kormányok súlyos hibái miatt érintette az európai országok közül Magyarországot a legsúlyosabban a 2008 őszén kibontakozott válság. A volt miniszterelnök kedden az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága alá tartozó, a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságának ülésén beszélt erről.

Úgy vélekedett: a politikai szembenézés bátorságának hiánya miatt a kormányok hibái egymásra rakódtak, ezek együtt sodorták Magyarországot az összeomlás küszöbére 2008-ban.

Az általa vezetett kormánynak "2009 tavaszán azonnal helyre kellett állítania az egyensúlyt, és a külföldi befektetők bizalmának visszaszerzése miatt hosszú távú lépéseket kellett hozni" - közölte. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: azonnal kellett pénzt kérni az ország polgáraitól, és a strukturális reformok bevezetésével azt is kérni kellett tőlük, hogy alapvetően változtassák meg azt, ahogy élnek.