Árnyék-képviselőtestületet alakítottak Esztergomban

Esztergom, Fidesz-belviszály, Tétényi Éva, zarándoklat Budapestre, 2011.04.09.
Vágólapra másolva!
Alsóháznak nevezett árnyék-képviselőtestületet alakított hétfőn az esztergomi polgármester, mivel nem tud együttműködni a városban kétharmados többségben lévő Fidesz-frakcióval. A politikai patthelyzetben vergődő Esztergomban az őszi választások óta nem jut dűlőre a független polgármester és a Fidesz, a párt helyi elnöke pedig figyelemelterelésnek nevezte a polgármester lépését.
Vágólapra másolva!

Több civil szervezet összefogásával 17 tagú, "alsóháznak" nevezett árnyék-képviselőtestület alakult hétfőn délután Esztergomban. A testületben Tétényi Éva független polgármester is részt vesz.

"A szervezet annak jelzésére jött létre, hogy az esztergomi civilek ki tudnak állítani maguk közül egy képviselő-testületet, amely döntésképes lehetne, és együttműködne a független polgármesterrel" - mondta Harvay Péter koordinátor. Harvay szerint a jelenlegi testület kétharmadát adó Fidesz-frakció nem képes a közös munkára Tétényi Évával, ezért volt szükség az árnyéktestület felállítására.

Az alsóház alakuló ülését a polgármester nyitotta meg és vezette le 100-120 fős közönség előtt. Tétényi közölte: "Ez nem egy választási szövetség, de hozzájárul ahhoz, hogy minél többet tudjunk megbeszélni közös ügyeinkből, kipróbáljuk egy kétkamarás rendszer létrehozását."

A testületben tíz helyet az őszi önkormányzati választásokon egyéni körzetekben második helyet szerző jelöltek kaptak, három helyet a jelenlegi városi képviselő-testület nem fideszes képviselőinek biztosítanak. Két hely üresen marad a Fidesz-KDNP esetleges jelöltjeinek, és a testületben Tétényi Éva polgármester is részt vesz - mondta el Harvay Péter.

A Fidesz azonban nem támogatja a testületet. "Ez az akció nem több, mint látványpolitizálás és figyelemelterelés" - mondta a kezdeményezésről a helyi Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs. Szerinte a képviselői munka legfőbb akadálya, hogy Tétényi Éva több hónapja nem hajlandó összehívni a megválasztott testületet.

Esztergomban patthelyzet alakult ki a megválasztott független polgármester és a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció között. Tétényi Éva novemberben jelentette be, hogy a korábbi, fideszes vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá csaknem 20 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér. A Fidesz-frakció szerint azonban a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezést, ezért nem működnek együtt vele.