A magyarok kevéssé elkötelezett munkavállalók

Vágólapra másolva!
Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkavállalók elkötelezettsége - állapítja meg a GfK idei felmérése. A cég 29 országban, köztük Magyarországon vizsgálta az alkalmazottak viszonyulását a munkához. A kutatásból az is kiderül, hogy a magyar fiatalok 45 százaléka lenne hajlandó külföldre menni egy jobb állás reményében.
Vágólapra másolva!

Az átlag magyar dolgozó nem ragaszkodik munkahelyéhez, különösen a fiatal tehetségeket tartják meg nehezen a hazai cégek - derül ki a Gfk 2011-es kutatásából, amely a munkavállalók elkötelezettségét mérte fel Magyarországon és további 28 országban. A magyar munkavállalók a nemzetközi átlagnál stresszesebbnek érzik munkájukat, sokkal kevésbé bíznak egy sikeres karrierben. A 18-29 éves korosztálynak 45 százaléka elmenne külföldre egy jobb állás reményében. Csehországban ez az arány csak 20 százalék.

A magyar fiataloknak csupán 11 százaléka érzi úgy, hogy van esélye karriert befutni. A környező országokban ennél kedvezőbb a kép, de ott sem érik el a nemzetközi átlagot. A cseh fiataloknak például 29 százaléka, míg a lengyelek 48 százaléka látja pozitívnak munkaerő-piaci helyzetét. A fiatal munkavállalóknak egyébként Magyarországon a munkahely-magánélet egyensúlya és a túlórázás jelent problémát, a 30-39 éves korosztály a munkahelyi stressztől szenved, az 50-59 évesek a munkahely elvesztését érzik leginkább fenyegetőnek.

Összesítésben Macedóniában, Franciaországban és Törökországban a 18-29 év közötti dolgozók közel egyharmada "erősen elkötelezett" munkáltatója iránt. Ezzel szemben, a lista alján Magyarország, Csehország, Szerbia és Portugália áll.