A rektor úgy tudja, felnégyelnék a Corvinust

Corvinus Egyetem, Budapest
Vágólapra másolva!
A jövőre induló Közszolgálati Egyetem, az ELTE, a Műegyetem és a Szent István Egyetem között oszthatják fel a Budapesti Corvinus Egyetemet - állítja az egyetem rektora. Mészáros Tamás szerint a felosztásról szóló terv már elkészült , de az egyetemet erről hivatalosan nem tájékoztatták.
Vágólapra másolva!

A Corvinus Egyetem rektora, Mészáros Tamás bizonyos mértékben érthetőnek tartja az államilag támogatott hallgatói létszám csökkentését, de abban bízik, hogy az egyetem szétbontásáról szóló javaslat még nem végleges - olvasható a felsőoktatási intézmény csütörtöki közleményében. Az egyetem vezetője úgy tudja, a Corvinusról már "szétosztási terv" is készült, így a közigazgatási szakok a Közszolgálati Egyetemhez kerülnének, míg a többi az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez, valamint a Szent István Egyetemhez kerülne.

Az egyetem közleményében kiemelik, hogy a Corvinus szétdarabolásával a legjobb nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező intézmény szűnne meg. Jelenleg ugyanis az ide járó hallgatóknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy külföldi részképzésben részt vegyenek. Az egyetem karai minden rangsorban az élen végeznek, a munkáltatók véleményét vizsgáló felmérésben például a maximális 10 pontból 9,2-öt kaptak, míg a második helyezett 3,3 pontot ért el - fűzik hozzá.
Arra is felhívják a figyelmet, hogy a Corvinus az utóbbi időben milliárdokat költött infrastruktúrájának fejlesztésére, így mára minden tervezett épületük, kollégiumuk és arborétumuk elkészült.

Mészáros Tamás szerint nagyon nehéz lenne áthelyezni az informatikai hálózatot, és nem tudja, hogy egy esetleges összevonás után mi lenne a külföldi egyetemekkel közösen kiadott diplomák sorsa, illetve mi történne az egyetemen lévő 5,5 milliárd forintos pályázati pénzzel és a különböző nemzetközi tudományos tagságokkal, amelyeket nem lehet más intézményekre ruházni. Az egyetem közleménye azt is hangsúlyozza, hogy jelenleg nem látnak olyan befektetőt, illetve fizetőképes keresletet, amely finanszírozni tudná az egyetem magánúton történő működtetését.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, mi lesz a Corvinus Egyetemmel, azt mondta, hogy a válasznak két hónapon belül meg kell születnie. Az [origo] a birtokába került dokumentum alapján szerdán azt írta, hogy tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett, felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, néhány szakon pedig korlátoznák a diákok számát.