A magyar hatóságok készen állnak a paksi atomerőmű tesztelésére

Vágólapra másolva!
A nemzeti fejlesztési miniszter szerint rögtön elindulhat a paksi erőmű tesztelése az után, hogy az Európai Unióban megállapodtak ennek a követelményeiről. Fellegi Tamás szerint a teszt nyilvános lesz, "amennyire ez nemzetbiztonságilag lehetséges".
Vágólapra másolva!

Az atomerőművek működését vizsgáló stressztesztek júniusban kezdődnek, az eredményekről szóló részletes jelentés pedig decemberben kerülhet majd az Európai Tanács elé - mondta Günther Oettinger, energiaügyi EU-biztos az illetékes tagállami miniszterek gödöllői informális ülésének szünetében.

Günther Oettinger hangsúlyozta: a stresszteszt szigorú és objektív lesz, a várhatóan hat pontból álló kritériumrendszert a jövő héten vitatják meg Brüsszelben. A bizottság álláspontjáról elmondta: a japán katasztrófa alapján kell elsősorban vizsgálódni, vagyis azt kell megnézni, hogy egy földrengés és egy szökőár egyszerre milyen hatással van az atomerőművekre.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pedig azt mondta, hogy rögtön elindulhat a paksi erőmű tesztelése az után, hogy az EU-ban megállapodtak a követelményekről. A miniszter szerint a teszt szeptember végére be is fejeződhet. A teszt nyilvános lesz, "amennyire ez nemzetbiztonságilag lehetséges" - tette hozzá.