A munkahelyteremtés a kormány gyenge pontja egy közvélemény-kutatása szerint

Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a munkahelyteremtés, az oktatásügy és az egészségügy átalakítása a kormány leggyengébb pontja. A kormány egyéves teljesítményét értékelő kérdések szerint az emberek az adórendszer átalakításával is inkább elégedetlenek, de például a nemzeti konzultációs kérdőíveket a többség jó ötletnek tartja. A felmérés szerint a rendszerváltás óta nem volt olyan népszerű miniszterelnökünk, mint Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

A kormány elmúlt egy évének legfontosabb eredménye a "nemzeti érdek érvényesítése", de a rendvédelem és az igazságszolgáltatás területein is többen látnak javulást, mint romlást a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint. A közvélemény-kutató 2011. május 16. és 21. között 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, telefonos megkérdezéssel értékeltette a kormány elmúlt egyéves munkáját.

A megkérdezettek 36 százaléka szerint Orbán Viktor volt az ország szempontjából legjobb miniszterelnök az elmúlt húsz évben; a politikai emlékezetben Antall József került a második (13 százalék), Bajnai Gordon és Horn Gyula pedig megosztva a harmadik helyre (10-10 százalék), Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc 4, illetve 3 százalékkal a lista sereghajtói. Orbán Viktor európai érdekérvényesítésével több, mint kétszer annyian elégedettek (58 százalék), mint ahányan negatívan értékelik azt (27 százalék).

A kormány egyik legemlékezetesebb ígérete, a munkahelyteremtés kapcsán a megkérdezettek 44 százaléka "inkább romlást" lát, és a nemzeti erőforrás két stratégiai ágazatánál, az oktatásügyben és az egészségügyben is kisebbségben vannak a kedvező változást érzékelők, pedig a megkérdezettek nagy többsége a munkahelyteremtést és az egészségügyet nevezte meg a kormányzati perspektíva két legfontosabb területének (74, illetve 59 százalék).

Jó ötlet a nemzeti konzultáció

A megkérdezettek abszolút többsége utólag is egyetért a válságadókkal, az elszámoltatás lépéseivel vagy a nemzeti összetartozás emléknap bevezetésével. 52 százalék tartja jó döntésnek az energetikai, telekommunikációs és kereskedelmi cégeket érintő válságadók, 54 százalék pedig a bankadó bevezetését, 57 százalék a Trianoni emléktörvény megalkotását, 58 százalék pedig az elszámoltatás lépéseit.

A legvitatottabb kérdés azonban továbbra is az adórendszer átalakítása, melyet a megkérdezettek 31 százaléka ítél kedvező, 36 százaléka pedig kedvezőtlen döntésnek. A nemzeti konzultáció kérdőíveit a megkérdezettek 63 százaléka "inkább jó" ötletnek tartja, míg az ellenzék kivonulását a parlamenti munkából az általuk ellenzett törvény vitájában viszont csak a megkérdezettek 6 százaléka helyeselte.

Gyengül a Fidesz, erősödik az LMP

A Fidesz-KDNP az összes megkérdezett körében egy év alatt elvesztett ugyan 10 százalékpontnyi támogatót, de a potenciális szavazók között még mindig 56 százalékos a támogatottsága, így a Nézőpont Intézet szerint egy most vasárnapi parlamenti választáson ismét kétharmados felhatalmazást kaphatna. (Ebben a videóinterjúban megnézheti, mit gondolnak a Fidesz politikusai a párt támogatottságának csökkenéséről.)

Az MSZP a potenciális szavazók között a második (18 százalék), mögötte 14 százalékponttal a Jobbik áll. A radikális párt ugyan visszanyerni látja a parlamenti politizálás idegensége miatt elvesztett szavazói csoportját, de az elmúlt hónapok nagy nyertesének a Lehet Más a Politika tekinthető. Az LMP most vasárnap a szavazatok 11 százalékát is megszerezhetné. Az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága 42 százalék, az MSZP 15, a Jobbik 12, az LMP pedig 8 százalékon áll.