A Fidesz januárig leállítaná a bírói vezetők kinevezését

Vágólapra másolva!
Jövő januárig nem neveznek ki újabb vezető bírókat, és a jelenleg benyújtott pályázatokat sem bírálják el, ha a parlament rábólint a Lázár János és Varga István fideszes képviselők által pénteken benyújtott módosító indítványra.
Vágólapra másolva!

Törvényben mondaná ki a Fidesz, hogy 2012. január 1-jéig nem írható ki pályázat bírósági vezetői tisztségre, a már kiírtak nem bírálhatók el, bírósági vezető nem nevezhető ki, és a tisztség egyéb módon sem tölthető be. Utóbbi alól kivétel, ha a tanácselnök tisztsége a január 1-jéig terjedő időszakban szűnik meg, ekkor a tisztséget megbízás útján legfeljebb egy évig még be lehet tölteni - olvasható egy pénteken benyújtott fideszes javaslatban. A fideszes Lázár János és Varga István szintén pénteken terjesztette be az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről szóló javaslatát is. A képviselők egyéves átmeneti periódust indítványoznak a felső korhatárt 2013. január elseje előtt betöltött érintettek tekintetében.

Az átmeneti rendelkezésekre azért van szükség, hogy a törvényjavaslat hatályba lépésének időpontjáig a felső korhatárt már betöltött, illetve azt 2012. évben betöltő ügyészek felmentése zökkenőmentesen, lépcsőzetesen, a jelenleg alkalmazott, hat hónapos felmentési idő biztosításával történhessen meg - olvasható az indoklásban.

Mindeközben a Legfelsőbb Bíróság pénteken közleményt adott ki, amelyben leszögezik: "A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a bírák szolgálati jogviszonya felső korhatárának csökkentésével összefüggésben a Legfelsőbb Bíróságon jogegységi eljárás nincs folyamatban, és a Legfelsőbb Bíróság e tárgyban nem tervezi jogegységi határozat meghozatalát."

A bírák és ügyészek nyugdíjazásáról szóló fideszes javaslatot a bíróságok megtizedelésének és lefejezésének titulálták korábban a magyar bíróságok vezetői. Szerintük ennek következtében a Legfelsőbb Bíróság bíráinak harmada, illetve a teljes magyar bírói kar tíz százaléka kényszerül távozásra.