A kormánypárti jelölt nyerte a zuglói időközi választást

Vágólapra másolva!
A szavazatok közel negyven százalékát szerezte meg a helyi képviselő-testületben többségben lévő Fidesz-KDNP jelöltje a vasárnapi zuglói időközi önkormányzati választáson. A részvételi arány 27 százalékos volt. Május 29-én újabb időközi választást tartanak a kerületben.
Vágólapra másolva!

Tildy Balázs, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a zuglói időközi képviselő-választást vasárnap - közölte Cseke Vanda, az önkormányzat szóvivője az MTI-vel a helyi választási bizottság előzetes adatai alapján.

Tildy eszerint a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg, fő riválisa, a szocialista Demeter Márta a voksok 30,3 százalékát kapta, a harmadik az LMP-s Kaibinger Gábor lett 17,5 százalékkal. A Jobbik jelöltje, Czeglédi János a negyedik helyen végzett 8,3 százalékkal, a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete (ZÉK) jelöltje, Benedettiné Kiss Renáta 3,7 százalékot, a Munkáspárt színeiben induló Hajdu József 1,1 százalékot szerzett.

A helyi választási bizottság este megállapította, hogy az LMP jelöltje megsértette a kampánycsendet és a választás tisztaságát, mert a voksolás idején bement az egyik szavazókörbe, és ott beszélgetett az egyik szavazatszámláló bizottsági taggal, továbbá étellel is kínálta. A testület határozata nem jogerős.

A választási részvétel a XIV. kerületi 1-es számú választókerületben 27 százalékos volt. A választókerületben 5741 a választásra jogosultak száma. A választást azért kellett kiírni, mert Garaba Imre fideszes politikus családi okokra hivatkozva lemondott mandátumáról. A Fidesz-KDNP az októberi önkormányzati választáson valamennyi választókerületet megnyerte, az ellenzék csak kompenzációs listán szerzett mandátumot.

Zuglóban május 29-én újabb időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak, mert a 3-as számú választókerületben egy másik fideszes képviselő is lemondott mandátumáról. Pusztai Pétert egy önkormányzati cég vezetőjévé választották, a tisztség összeférhetetlen a képviselőséggel, ezért adta vissza mandátumát.