Századvég: Nem tudja megszerezni a Fidesz elbizonytalanodó szavazóit a többi párt

Vágólapra másolva!
Nem változtak érdemben az erőviszonyok a magyar politikában a Századvég legújabb felmérése szerint. Tovább folytatódott a bizonytalan szavazók arányának növekedése, a Fidesz támogatottsága valamennyit csökkent, miközben az ellenzéki pártok nem tudtak új híveket toborozni.
Vágólapra másolva!

A Századvég március végi közvélemény-kutatása szerint a választók 36 százaléka bizonytalan abban, hogy kire szavazna egy most vasárnap esedékes választáson, ami közel öt százalékos növekedés - közölte az alapítvány hétfőn. A Századvég szerint a bizonytalanok táborát a Fidesz-KDNP szimpatizánsai növelték, miközben az ellenzéki pártok támogatottsága nem változott. A Fideszre szavazók száma a tavalyi év végéhez képest három százalékkal csökkent, most 37 százalék.

Az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát (jelenleg 11%), annak ellenére, hogy a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya emelkedett. Jelenleg a megkérdezettek 36%-a tartozik ez utóbbi körbe. Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 6, a Jobbikot 8%-a támogatja.

A választásokon való részvétel hajlandósága közel azonos a tavalyi év záró időszakával. A választókorúak 51%-a nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy parlamenti szavazáson.

A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormánypártok ebben a dimenzióban 59 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 12 százaléka adná voksát a Jobbikra, 8 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.

A Századvég közleménye szerint az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.