Vágólapra másolva!
Évi százmilliárd forintot feleslegesen fizet ki az egészségbiztosító, mivel a krónikus betegek csupán 40 százaléka szedi megfelelően a gyógyszereit - írja a Népszabadság. Csütörtökön tárgyalnak a kormány képviselői a gyógyszerpiaci szereplőkkel a gyógyszertámogatás rendszerének átalakításáról.
Vágólapra másolva!

Évente mintegy százmilliárd forintot, a gyógyszertámogatásra szánt összeg harmadát feleslegesen fizet ki az egészségbiztosító, mivel a krónikus betegek nem az orvos előírásai szerint szedik a gyógyszerüket, ezért se jobban nem lesznek, se tovább nem élnek - írta csütörtöki számában a Népszabadság szakértőkre hivatkozva. A lap szerint jelenleg csupán a krónikus betegek 40 százaléka szedi megfelelően a gyógyszereit.

A vérzsírcsökkentőkre tavaly elköltött 26,1 milliárd forintról már biztosan tudható, hogy kidobott közpénz - írta a Népszabadság. Ezt a készítményt rendszeresen és élethosszig kell szedniük a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek ahhoz, hogy megközelítőleg annyi ideig és olyan jó életminőséggel élhessenek, mint hasonló korú, de egészséges társaik.

A lap Molnár Márk Péternek, a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársának kutatására hivatkozva azt írta, hogy tíz betegből csak kettő váltja ki egy év elteltével is a gyógyszerét. Pedig ha valaki egy éven belül abbahagyja a terápiát, az olyan, mintha soha el sem kezdte volna, ami azt jelenti, hogy kárba veszett a terápiára fordított támogatás.

A Világgazdaság azt írja, hogy csütörtök délután tárgyalnak a kormány képviselői a gyógyszerpiaci szereplőkkel a gyógyszertámogatás rendszerének átalakításáról, amelyet a Széll Kálmán-tervben fogalmazott meg a kormány.

Az írás szerint a gazdasági miniszter több lépcsőben ugyan, de százmilliárd forintot meghaladó összeg megtakarítását várja az Egészségbiztosítási Alapban, a részletek kidolgozásához e hónap elején kezdett hozzá az ágazatért felelős államtitkárság.

Elsejétől bevezették a háziorvosok ösztönző rendszerét, amelynek egyik célja az olcsóbb készítmények felírása. Szóba jöhet a hatóanyag szerinti gyógyszerrendelés, és ha a több hatóanyagú, de más gyári néven forgalmazott szer közül az olcsót váltja ki a beteg, a pénzénél marad, a drágábbnál neki kell állnia a különbözetet. Vitatott azonban az az államtitkárság által megfontolásra ajánlott elképzelés, amely szerint az a beteg, aki nem az előírás szerint szedi be a gyógyszereit, kisebb tb-támogatást kapjon.