Orbánt támadta Vona a Jobbik hajdúhadházi tüntetésén

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok feszültségei ellenére nyugalomban zajlott le a Jobbik demonstrációja Hajdúhadházon. A nagyjából ezerfős tömeg előtt Vona Gábor pártelnök a Jobbik romastratégiájából hozott példákat, és arról beszélt, hogy az emberek közbiztonságba vetett hite szertefoszlott. A demonstráció idején sok rendőr volt a településen, de a rendezvény biztonságát nem ők, hanem a Szebb Jövért Egyesület tagjai felügyelték - jelentette a helyszínről tudósítónk.
Vágólapra másolva!

"Ne bántsd a magyart, különben Gyurcsány sorsára jutsz!" - ezt üzente Orbán Viktor miniszterelenöknek a Jobbik Hajdúhadházon rendezett demonstrációjának végén Vona Gábor pártelnök.

A helyszínen tartózkodó tudósítónk jelentése szerint a politikus nagyjából ezerfős tömeg előtt tartott beszédében azt mondta, hogy a párthoz köthető polgárőrök erkölcsi győzelmet arattak a településen. A Szebb Jövőért Egyesület tagjai Vona szerint "nem jókedvükben" járőröznek a városban, hanem "kötelességből" próbálják fenntartani a közbiztonságot.

Az elmúlt egy hetet Vona Gábor a hallgatóság tetszését kiváltva a belügyminiszter "fekete heteként" jellemezte. Indoklásként hozzátette: Pintér Sándor kijelentése ellenére az egyesület tagjai nem hagyták abba a járőrözést Hajdúhadházon, a Debreceni Bíróság elengedte "a miniszteri utasításra vegzált" polgárőröket, a rendvédelmi dolgozók pedig a miniszter tiltása ellenére egyenruhában tüntettek a jogaikért Budapesten.

(Öt járőröző polgárőrt - aki szórólapokat osztogatott és támogató aláírásokat gyűjtött - szombaton a rendőrség őrizetbe vett, de a debreceni bíróság gyorsított eljárásban azonnali hatállyal szabadlábra helyezte őket. A Belügyminisztérium fellebbezett a bírósági döntés ellen, mert továbbra is az az álláspontja, hogy a Hajdúhadházon járőröző szervezet tagjai garázdaságot követtek el. Erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja)

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az eseményről készült fotógalériánkat itt megtekintheti

A Jobbik elnöke többször idézett a párt romastratégiájából, és több alkalommal hansgúlyozta, hogy az országban "tragikus a közbiztonság". A miniszterelnököt beszéde végén Uri Gellerhez hasonlította a politikus, mert Orbán Viktor állítása szerint azt hiszi, hogy ráolvasással: "Mukodj!"- irányíthatja az országot.

A Jobbik elnöke a kormányzó pártokat is bírálta és hazaárulónak nevezte a Fidesz és a KDNP képviselőit, akik hétfőn nemmel szavaztak a Jobbik termöld és a vízkészlet védelméről szóló, név szerinti szavazásra bocsátott alkotmánymódosító javaslatáról. Vona kijelentette: ha a magyar föld és magyar víz megvédésének az az ára, akkor Magyarország lépjen ki az Európai Unióból.

Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a Jobbik támogatásával kezdett járőrözni a héten az állítólag megnövekedett számú bűncselekmények miatt. (Erről itt olvashat részletesen.)

A városban már délelőtt gyülekezni kezdtek a Jobbik elleni tüntetésre készülők, illetve a roma lakosság támogatói is, akik egy keresztény evangelizációs rendezvényen vettek részt, amelyet az Evangéliumi Pünkösdi Közösség Országos Cigánymissziója szervezett.

A városban tudósítónk jelentése szerint az elmúlt napok feszültsége ellenére is nyugalom volt egész nap. A településen nagyon sok rendőr volt, de a Jobbik tüntetését a párthoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai biztosították. A rendőrök a közeli főút mellett alakítottak ki ellenőrző pontot, ahonnan csak azokat engedték tovább, akik a demonstrációra érkeztek. Az út túloldalán ugyanakkor a Szebb Jövőért tagjai is bázist építettek ki, és ők is irányították az érkezőket.