Vágólapra másolva!
Adócsalás miatt vádemelési javaslattal éltek a Fővárosi Főügyészségnél Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnöke ellen - írja a Magyar Nemzet. Földesi ellen ugyanabban az ügyben emelnének vádat, amelyben korábban nem jogerősen már börtönbüntetésre ítélték.
Vágólapra másolva!

Újabb büntetőeljárás indulhat a korábban nem jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélt és szökésben lévő Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnök ellen - írja a Magyar Nemzet. A lap a meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy adócsalás miatt vádemelési javaslattal éltek a Fővárosi Főügyészségnél az alapítvány tevékenységét vizsgáló pénzügyi nyomozók.

Az indítványról a Fővárosi Főügyészségnek kell döntenie. A gyanú szerint Földesi-Szabó úgy hozott be 8,5 tonna élelmiszert az országba, hogy nem fizette meg a közterheket, többek között körülbelül 220 millió forintnyi áfát. Földesit tavaly év végén nem jogerősen hét év börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság csempészet és sikkasztás miatt ugyanezzel az alapbűncselekménnyel összefüggésben.

Az úgynevezett Egymásért-ügy még 2006-ban indult, amikor a Vám- és Pénzügyőrség vizsgálatot indított az alapítvány, illetve a Herba Rt. körüli cégcsoport importtevékenysége miatt. A nyomozás adatai szerint az érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányítása alatt tartó elkövetők Magyarország uniós csatlakozását követően 59 esetben, megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben hoztak forgalomba elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket.

A vámosok szerint az elkövetők mintegy 8500 tonna élelmiszert - elsősorban konzervet - hoztak be az országba, és azt a látszatot keltették, mintha az árukat ellenszolgáltatás nélkül, az alapítványnak engedték volna át, így nem kellett vámot és áfát fizetni. Az élelmiszert azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, hanem több üzletláncnak értékesítette azt. A meg nem fizetett vám, illetve áfa összege, a bíróság szerint mintegy 1,1 milliárd forint.

Az alapítvány máig sem pontosan tisztázott kapcsolatban állt a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH), a mai Alkotmányvédelmi Hivatal elődjével. Létrehozásának ötlete - mint az az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság munkája során kiderült - Nagy Lajos, az NBH első (2006 áprilisában elhunyt) főigazgatójának ötlete volt. Az Egymásért Alapítvány kuratóriumában szerepet vállalt Nagy Lajos, a titkosszolgálatok több aktív vagy nyugalmazott munkatársa is. Később szerepet vállalt a kuratóriumban Galambos Lajos, aki épp a botrány kirobbanása után távozott az NBH főigazgatói posztjáról.