A brüsszeli szocialisták is támadják az alaptörvényt

Vágólapra másolva!
Múlt felé tett lépésnek értékelte a magyar alkotmányt Martin Schulz, az európai parlament szocialista frakciójának vezetője. Schulz felszólította az Európai Bizottságot és az Európa Tanácsot, hogy alaposan tanulmányozza át az új magyar alaptörvényt. A hétfőn elfogadott jogszabályról kedden tartottak meghallgatást az EP alkotmányügyi bizottságában.
Vágólapra másolva!

Egy lépés a múlt felé - jellemezte a magyar alkotmányt kedden az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, Martin Schulz. A német EP-képviselő szerint semmi szükség nem volt az új magyar alkotmányra, amelyet megfelelő parlamenti vita, vagy az emberekkel történt egyeztetés nélkül hajtott át a törvényhozáson a magyar kormánykoalíció.

A hétfőn elfogadott új magyar alkotmányról kedd délelőtt tartottak meghallgatást az EP alkotmányügyi bizottságában, amelynek tagjai kemény kritikákkal támadták a jogszabályt, amelyet Szájer József fideszes EP-képviselő ismertetett. (Erről bővebben itt olvashat.)

Schulz felszólította az Európai Bizottságot és az Európa Tanácsot, hogy alaposan tanulmányozza át az új magyar alaptörvényt, és vesse össze az uniós értékekkel. "Az alkotmánynak az emberek széles körű egyetértésén kell alapulnia, de ez inkább egy párt politikai programjának tűnik" - idézte Schulzot az európai szocialisták frakciója által kiadott közlemény.

Gurmai Zita MSZP-s EP-képviselő szerint a kormánykoalíció az alkotmánnyal bebetonozza magát a hatalomba, keresztény-konzervatív értékrendet erőltet a magyar társadalomra, veszélyezteti a közép-európai stabilitást és konfliktusokhoz vezethet a szomszédokkal. Szerinte az alaptörvény elfogadása során nem érvényesültek az alapvető demokratikus alapelvek hiányzott a szélesebb közvélemény és az ellenzéki pártok jóváhagyása.

Enrique Guerrero Salom az európai szocialisták alkotmányügyi ügyvivője, spanyol EP-képviselő szerint az új magyar alkotmányt egyetlen párt dolgozta és fogadta el, korlátozza az alapvető szociális és állampolgári jogokat, illetve bizonytalanságok eredményez és nem képes megóvni a magyar állampolgárok érdekeit.