Elfogadta az országgyűlés a dohányzás szigorítását

Dohányzás, Parlament,
Vágólapra másolva!
Jelentős többséggel fogadta el a dohányzást korlátozó törvénymódosítást az országgyűlés. Az LMP szavazásban részt vevő tagjai támogatták az indítványt, a szocialisták és jobbikosok azonban megosztottak voltak. A jövőre életbe lépő szabályhoz a büntetési tételeket a kormány dolgozza ki később. A Fidesz szerint a szabállyal nem járnak rosszul a vendéglátósok.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az országgyűlés a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, amely megtiltja a munkahelyeken és zárt szórakozóhelyeken a dohányzást.

A törvénymódosítás értelmében jövő januártól lesz tilos a dohányzás a megállapított helyeken, de három hónapig, vagyis 2012. március 31-ig még nem büntet az állam. A szabály szerint zárt térben nem lehet majd dohányozni olyan helyeken, amely a nyilvánosság számára látogatható. Emellett egészségügyi és közoktatási intézményekben, illetve gyermekvédelemmel foglalkozó intézményeknél nyílt térben is tilos lesz a dohányzás.

Egyes pszichiátriai betegek számára, illetve a büntetés-végrehajtásban azonban kijelölhető lesz zárt dohányzó helyiség. A szállodák szivarszobákat tarthatnak fenn, de ezekben másfajta szolgáltatást nem nyújthatnak.

A törvény értelmében jogot kapnak az önkormányzatok arra, hogy nemdohányzó közterületeket jelöljenek ki, ahol tilos lesz a dohányzás. Az ezt megszegők pénzbeli büntetése az önkormányzaté lesz. A dohányzási szabályt megsértők büntetését a kormány dolgozza ki később.

Fidesz: Nem éri hátrány a vendéglátást

Heintz Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője, a javaslat egyik előterjesztője a parlamenti elfogadás után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a jogszabály annak a megelőző szemléletnek az első mérföldköve, amely a jövőben a népegészségügyi program lényegévé kell, hogy váljon.

Szerinte az Országgyűlés sikeresen felvette a harcot a dohányzás okozta "járvánnyal". A befogadott, támogatott módosító indítványoktól a törvény nem lett felpuhított vagy gyenge - vélte. Elmondta, hogy a Fidesz szerint a szigorított szabályozás gyakorlatilag semmilyen gazdasági hátrányt nem okoz a vendéglátóiparnak.

Az elfogadott törvény júliustól megtiltja a dohányzást minden közforgalmú, zárt légterű helyiségben. "A javaslat valamennyi közforgalmú intézmény és a munkahelyek valamennyi zárt légterű helyisége tekintetében a zéró tolerancia elvéhez közelít a dohányzás kérdéskörével kapcsolatban" - áll a törvénymódosító javaslat indoklásában.

Megosztott ellenzék

Az országgyűlés 271 igen, 37 nem és 14 tartózkodás mellett döntött a szabály elfogadásáról - derült ki a parlamenti honlap adataiból. A törvénymódosítást támogatta a kormányoldal zöme, kivéve a nemmel szavazó, kereszténydemokrata Rubovszky Györgyöt, illetve a tartózkodó, fideszes Wittner Máriát és a KDNP-s Karvalics Ottót. A szavazásban részt vevő LMP-s képviselők mindegyike az igen gombot nyomta meg.

Az MSZP és a Jobbik frakciója megosztott volt a szavazáson. A szocialisták közül tizenhárman támogatták az indítványt, húszan nem, öten pedig tartózkodtak. A Jobbikból tizenheten támogatták, tizenöten ellenezték a javaslatot, heten tartózkodtak.

A munkahelyeket félti a dohányszövetség

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy a törvénymódosítás elfogadása mintegy 25 ezer család megélhetését veszélyezteti, ennyien foglalkoznak ugyanis Magyarországon a dohány termesztésével.

A termesztők mintegy 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lakik, 90 százalékuk szakképzettség nélküli, 70 százalékuk nő, és mintegy 50 százalékuk roma. A dohánytermelők főként az ország elmaradott térségeiben élnek - mondta Bényei.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) tiszteletbeli elnökének közleményében túlságosan szigorúnak nevezte a módosítást, de jelezte: tudomásul veszik a parlament döntését.

"Sok ezer ember megélhetését és az állami bevételeket kockáztató törvény született, de tovább fogunk dolgozni annak érdekében, hogy a szabályozás következményeként minél kevesebb kár érje az állami költségvetést" - kommentálta a törvénymódosítás elfogadását a mintegy 56 500 vendéglátó vállalkozás érdekképviseleti szervezete.